От х:

Днес в x:

4 °C

Бъдещи медицински сестри стегнаха куфарите от пл.“Свобода“

  От центъра на Хасково медицинските сестри от системата на здравните и лечебните заведения в общината, от детските ясли и кабинетите, се включиха в националното недоволство на белите престилки днес.

  Въпреки обещаните повече средства за заплати от здравния министър Кирил Ананиев в началото на март и срещата с представители на съсловието преди ден, протести днес има на много места в страната и в столицата.

  Наред с медицинските сестри с дългогодишен стаж в системата, на площада с протестни сини ленти на реверите си днес бяха и студентки от Хасковския филиал на Тракийския университет. Ширин Шабан е една от тях. Тя следва втора година в специалност „медицинска сестра“. Нейният професионален живот започва с протест.

  Заедно с опитните медицински сестри, тя се качи на трибуната на площада с искане за достойно заплащане на труда им, за еднакъв старт на заплащането, за нормални условия на работа, адекватно възнаграждение за нощните дежурства, допълнителни средства за работа в спешните звена.

  Символично на площад „Свобода“ бъдещите медицински сестри подредиха и куфари с надпис “Тръгвам си. Терминал 2“.

  „За медицинските сестри в България няма бъдеще. В страната ни нашата професия не е оценена. А това ни кара да правим планове за бягство.“, тежко звучат думите на младата медицинска сестра Шабан. Тя е избрала да тръгне по този професионален път заради благородството на професията. „Не само лекарят играе важна роля при лечението на пациента, медицинската сестра в голяма степен помага и е ценна, защото е връзката между лекар и пациент.“, казва Ширин. Тя вече е на стаж в болницата и е много благодарна на медицинските сестри, които разкриват на нея и колежките й ежедневно тънкостите на професията. „В болницата подпомагаме медицинските сестри, те ни учат и напътстват. Виждаме, че не е лесна тази работа. Затова е тъжно и сме гневни, че след дългото обучение и нелекия труд, положените усилия в професията се оценяват толкова ниско.“, казва Ширин Шабан. Тя следи темата на недоволството в развитие, знае за обещаните повече пари за болниците, а от тям и за увеличението на заплатите на медицинския персонал от страна на властта, но е категорична: Ще повярвам единствено, когато се случи. Празни обещания в България много!“ В противен случай вижда бъдещето си в Австрия или Германия, където медицинските сестри са по-високо платени, а трудът им е уважаван.

  Именно в подкрепа на бъдещите кадри в професията се изказа и Нели Кръстева, която е медицинска сестра от 1984-та година и след две години ще се пенсионира от системата, като сестра в яслена група. „Редом до мен е колежката, на която аз ще предам моето място, след като си замина от професията, дано обаче тя да има на кого да предаде щафетата след време.“, посочи тя.

  Антоанета Делчева прочете декларацията на протеста, която е подписана само за два дни от около 400 души. Протестът подкрепят различни организация и сдружения.

  На площад "Свобода" медицинските сестри  издигнаха и плакати с надпис: „Спешна помощ за здравеопазването“, като апел към властимащите, и  към обществеността: "Българи, ще ни оставите ли да си отидем?"

  Красимира Славова

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (26)

  • 1
   Ко
   Колчо
   31 -11
   17:34, 21 мар 2019
   Този протест и аз го подкрепям! А не измислените протести на БСП от зимата.
  • 2
   S ченге
   21 -9
   18:01, 21 мар 2019
   Къде е полицията да им връчи предупредителни протоколи?
  • 3
   Ва
   Василев
   19 -3
   18:24, 21 мар 2019
   Усещате ли ,че това което се готви от Ананиев ще доведе до още по-голям хаос в системата. Борисов вместо да даде пари и да увеличи клинични пътеки,цени на направления и заплати на сестрите от градините просто каза на измисления министър да направи преструктуриране на заплащането на труда в здравееоазването.И какво ще направи министърът икономист? Ще прелива от пусто в празно.Ще вземе пари ат лекарите да ги даде на сестрите.Това ще доведе до пълна незаинтересованост и безразличие сред тях.А тагава става страшно за пациентите. Ако и лекарите тръгнат да протестират?
  • 4
   Ке
   Кенанския Маймун
   19 -1
   19:13, 21 мар 2019
   Кви ми е интересно :
   - Когато намаляват пенсиите , режат заплатите и т.н в Гяуристанските медии пише
   "Правителството взе решение "
   ....
   - А Когато дават помощи или пари след протестите Мутростанските медии пишат
   "Бойко Борисов даде , нареди и т.н "
   ...
   Е как няма да му викам на Бойко , Боци Маймуната ?:))
  • 5
   Ке
   Кенанския Маймун
   1 -8
   19:19, 21 мар 2019
   В София боци Маймуната наредил на Аналиев да "опра... Виж коментара
  • 6
   Ке
   Кенански тигър Хебър
   19 -8
   19:53, 21 мар 2019
   Медицински сестри и лекари са добре организирана мафия, ще ви вземат здравето и окото им няма да мигне, молете се за здраве, защото попаднете ли в болница сте умрели!
  • 7
   No
   Nora
   16 -8
   20:00, 21 мар 2019
   Нека им увеличат заплатите но на тези в детските градини да бъдат намалени. Те отиват там на почивка в кабинетите си никаква отговорност само обаждане на родителя
   • По
    Подкрепям
    2 -2
    07:57, 22 мар 2019
    Само фасони, все едно са завеждащи отделение. Селянки с полувисше образование.Снимайте само един ден какво прави патронажна сестра в детска градина...... и тогава им увеличавайте заплатите.
  • 8
   Si
   Simo
   12 -11
   20:03, 21 мар 2019
   В отделенията и болниците заслужават обаче в градините не заслужават и минималната заплата
  • 9
   Mi
   Mila
   12 -12
   20:12, 21 мар 2019
   Единственият работник който не върши никаква работа в детска градина е мед сестра. Няма работа и за пет лева на месец да не говорим за отговорност болни деца се допущат сутрин. А малко болни се връщат след няколко часа престой без да се даде прахче или сиропче да не се създаде работа на сестрата
  • 10
   Ви
   вип
   6 -3
   20:14, 21 мар 2019
   Като имаше протести спаха ся им дойде зора и излезнаха
  • 11
   Sa
   Sania
   11 -6
   20:28, 21 мар 2019
   В някои градини назначили две сестри ами съкратете едната това е подигравка другите хора работят те цял ден на раздумка само дразнят персонала и искат увеличение на заплатите срамота
  • 12
   Ма
   мастикаджия
   24 -1
   20:44, 21 мар 2019
   Сестрите са адски прави!Но къде са докторите? Що не ги подкрепят?Къде е това нещо наречено Гелов?Абе лекарчета,за къде сте без сестрите?
  • 13
   Ki
   Kia
   7 -1
   21:33, 21 мар 2019
   Не съм доволен от мед сестра Калайджиева от 20 градина тя е една психично болна жена са Болярово не може да връща деца без проблем камо ли да й увечат заплатата дето протестира
  • 14
   Tu
   Tuti
   12 -6
   21:42, 21 мар 2019
   За увеличение съм на всички сестри но на тези в детските градини намаление. Задължителни. Те нямат никаква отговорност при най малкия проблем се обаждат на родителя. Това може да го направи и друг от персонала
  • 15
   Iv
   Ivo
   9 0
   21:52, 21 мар 2019
   Не съм доволен от докторката Калайджиева в градината весели очички в Хасково тя не е добре с акъла
  • 16
   Пе
   Пепа
   11 -5
   22:07, 21 мар 2019
   За какво са тези сестри в детските градини, ако има проблем с детето, казват, елате да си го вземете. Бягат от отговорност.
   • Ст
    Стой и гледай
    3 -2
    07:56, 22 мар 2019
    Точно това е задължението на медицинската сестра в детското заведение да провери детето в какво здравословно състояние е и да се обади на майката да си го вземе и заведе на лекар, защото ако моето дете е болно то ще предаде вируса и на твоето госпожо помислете и разсъдете не съм ли права
  • 17
   Ке
   Кенанския Маймун
   7 -5
   23:49, 21 мар 2019
   Отговор на многобройните риторични въпроси :
   "Защо има медицински сестри в градините ?"
   .. Ами те организират профилактиката - кварцови лампи , проверка на имунизационните картони , отговорност за да няма въшлясъли деца в градината или епидемия, да открие симптомите на настинка или т.н
   ... но
   Медицинската сестра не е лекар да изпише лекарство на детето - ако го направи и сгреши и влиза в панделата - затова единственото което може да направи е да прати детето на лекар
  • 18
   Q
   Q
   9 -4
   02:03, 22 мар 2019
   На добър път момичета! Учете езици и заминавайте. Дори и от измисления Хаскувски интетут, клон на оше по-измисления ТрЪкийски университет имате много по-голям шанс на запад. За няколко години ще получите толкова пари, колкото за целия си трудов стаж с България. Всички млади заминават. А вие имате професия! Тук нямате шанс, освен ако не влече професията магистралки. Учете езици деца и съжалявам за съвета - ЗАМИНАВАЙТЕ. Само за информация - имаше няколко мед сестви със заплати над 1200 - пари изкарани със знания и труд. Те вече са изхвърлени от Аскувсуту здравиупазвани. А и все пак не трябва една сестра да знае мнооооого повече, от шефката си лекарка - полуграмотна селянка, женена за полуграмотен техник, но перящ парите на уважавана личност К.М и Хр.Б.

   Колкото до яслите- хора като сте се въдили и не желаете да се занимавате със отрочетата си и ги пращате в ясли и градини - с каква наглост обиждате сестрите, заместващи вас - истинските родители? Нима една сестра е длъжна да се грижи за резултатаите от е....то ви за мизерните заплати, които вземат? Защо не се замислите, че тези момичета и жени отиват там за да могат да купят храна на своите дечица? И че парите не им стигат за това, камо за някоя дрешка от втората употреба.С каквоса ви длъжни?Вие сте се отвратили от резуктатите на множене то си, а после едни честни и за съжаление бедни квалифицирани специалисти отглеждат скапаните ви отрочете. Бъдете благодарни и признателно, защото ако в яслите нямаше мед сестри да и гледат децата - тези деца щяха да бъдат изядени от кучетата на кмета или прасетата на село.

   А вие момичета учете, учете и заминавайте. И ще живеете като хора. Ние не ви заслужаваме :( Уви.....
  • 19
   До
   до недоволните родители
   8 -1
   03:38, 22 мар 2019
   50 % от вас мили родители не работите,но въпреки това децата ви са на ясли а вие по кафета и пак недоволни.Колко пъти съм чувала фразата как се справят в яслата или градината когато вие самите неможе да се оправите с разлигавеното си дете.Така че уважавайте труда на всеки.
  • 20
   Па
   Пациент
   3 -8
   05:57, 22 мар 2019
   Плашите! Никъде няма да отидете.защото сте некадър... Виж коментара
   • Га
    Галя
    7 0
    09:08, 22 мар 2019
    Възрастните сестри няма да отидат, но младите знаят езици и едва ли ще останат в България.
  • 21
   Ив
   ива
   7 -1
   10:14, 22 мар 2019
   Стига сте писали глупости за мед. сестри в градините . Много пъти съм била свидетел как майки - помакинки и кадънки и млади българки си оставят сополиви децата и бързат да си пият кафето сутрин , ама така е бързат да наваксат изгубеното време от долината на парашутните гащи . Те са с най -голямо самочувствие и винаги прави !Ама в Хасково какво друго да има , то не останаха хасковлиии...имам предвид от български произход .Браво на медицинските сестри , подкрепяме ви всичката мръсна работа в болниците извършвате вие , даже санитарките са с по големи права от вас .
  • 22
   Ji
   Jiji
   2 0
   19:29, 22 мар 2019
   По влегматична от д р Калайджиева в 20 градина в Хасково неможахте ли да сложите. Тя нея си неможи да оправи а представите ли помощ за някое дет

  Хороскоп за 29.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
  29 фев 2020
  Последни новини