От х:

Днес в x:

Грета Тунберг номинирана за Нобелова награда за мир

Грета Тунберг, основател на движението Младежи протестират за климата, бе номинирана за Нобелова награда за мир.

Тунберг стартира еднолични протести в Швеция през август, но оттогава вдъхнови множество ученици по земното кълбо. В петък се очакват протести в 1659 града по света в 105 държави с участието на стотици хиляди млади хора.

“Предложихме Грета Тунберг, защото ако не направим нещо да спрем климатичните промени, това може да доведе до избухване на войни, конфликти и поява на бежанци. Грета Тунберг даде началото на масово движение, на което аз гледам като на основен принос към мира”, казва депутатът Фредди Андре Шустгард.

“Поласкана съм от номинацията. Утре отново ще протестираме за бъдещето си. Ще продължим колкото е необходимо”, написа Тунберг в Туитър. Тя вече се изправи лице в лице с лидерите по време на срещата на високо равнище на ООН за климата в края на 2018 и в Давос през януари.

“Промяната идва без значение дали им харесва или не”, казва тя.

Местни политици и някои университетски преподаватели имат право да номинират кандидати за Нобелова награда, която ще бъде връчена през декември. В момента кандидатите наброяват 301 – 203 отделни личности и 78 организации.

През 2014 призът спечели 17-годишната Малала Юсафзай, която се бори за правото на достъп до образавание на всички деца. Тя преживя опит за покушение от талибаните през 2012.

Макар някои политици да се противопоставят на ученическите стачки, мнозина ги подкрепят, в ключително германският канцлер Ангела Меркел и ирландсият министър председател Лео Варадкар. Към подкрепата се присъединиха кметовете на Париж, Милано, Сидни, Остин, Филаделфия, Портланд, Осло, Барселона и Монреал.

“Вдъхновяващо е да се видят млади хора, оглавявани от интелигентни млади жени, които искат гласът има да се чуе и настояват за спешни мерки за климата. Прави са, че днешните ни действия ще определят тяхното бъдеще”, каза Ан Хидалго, кмет на Париж. “Посланието ни към младите граждани е ясно: наша отговорност като възрастни и политически лидери, е да се учим от вас и да ви осигурим бъдещето, което искате”.

Протестите бяха подкрепени от бившия ръководител на англиканската църква Роуан Уилямс и ръководителя на Амнести Интернешънъл Куми Найдуо. „На децата често се казва, че са утрешните лидери, но ако изчакат до утре, бъдеще може и да няма“, казва Найдуо.“Младите хора засрамват лидерите със страстта и решимостта, която демонстрират в тази жизненоважна битка“.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини