От х:

Днес в x:

30 °C

Празнувате ли 8-ми март? Да, с удоволствие

Истински празник ли е 8-ми март или политическа измишльотина? Всяка година по това време се спори. Но е факт, че днес приповдигнатото настроение се усеща.

Действително 8-ми март е ден- памет, олицетворяващ политически събития, но в годините почитан или отричан, продължава да е един от най-пъстроцветните поводи за празнуване. И е факт, че дори отрицавайки го на глас с почерк, че са жени от новото време, а поводът за този ден е архаизъм, много от дамите са трепетни на 8-ми март, стараят се да изглеждат по-различно и дори тайничко очакват своите подаръци.

А в Хасково денят е определено усещан като празник. В анкетата на Haskovo.net, която няма представителен характер, но все пак дава яснота за нагласите, 58,4 % от отговорилите на въпроса „Празнувате ли 8-ми март?“, казват„Да, с удоволствие“.  26,5 на сто от участвалите в допитването 166 души смятат, че този ден не може да се нарече празник, понеже е политическа измишльотина. И в крайна сметка никак не е малък процентът на онези жени, които пътвърждават не празнуват 8-ми март, но все пак очакват подарък на този ден. 15,1 % или 25 дами в анкетата са отговорили по този начин.

Макар за мнозина да е позната, все пак ето каква е историята на  Денят на жената. За първи път той е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

През 1910 г. на международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва всяка година. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, където повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Той се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие.

В България денят започва да е значим след 9 септември 1944г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването става все по-мащабно и денят се превръща в любим празник на жените от всички възрасти.

С празника на жената са свързани и някои любопитни факта.

Във Великобритания, например, жена, извършила престъпление в присъствието на съпруга си, се е считала за невинна пред закона до 1922 г. Презумпцията била, че той я е принудил.

Факт е, че жените са по-многобройната част от човечеството. На всеки 100 жени се падат по около 106 мъже. Заради тенденцията представителките на нежния пол да живеят по-дълго, този процент се увеличава с възрастта.

Най-висок е процентът на мъжете в Катар - на една жена се падат по 2,87 представители на силния пол.

Голяма част от техническите улеснения, които използваме днес са измислени от жени. Отоплителните уреди в автомобилите, чистачките за кола, памперса, съдомиялните машини, циркулярът, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно, както и филтрите за кафе, са изобретени от жени. Дами са изобретателите на спринцовката, дъската за гладене, точилката, бронежилетката, глобуса, противопожарните стълби, високооктановия бензин, локомотивния комин, спасителния пояс, консервите за месо, микровълновата печка и дори кафеварката. Така че имаме много поводи да се гордеем днес и да празнуваме. 

 Честит празник, мили жени! Бъдете усмихнати, ведри, с лекота минавайте пътя си днес, отметенте къдрица от челото си и вдигнете гордо глава, продължете напред леко, зъбързано или летете. С устрем за бъдещето.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  4 -12
  12:36, 8 мар 2019
  Статия, поръчана от ГРОБ. А поръчковите "журналЯст... Виж коментара
 • 2
  Ст
  Странно
  12 0
  13:44, 8 мар 2019
  "жените са по-многобройната част от човечеството. На всеки 100 жени се падат по около 106 мъже." А сега де ? Кое е по-многобройното, аз ли не мога да вдяна нещо ?
 • 3
  Do
  don
  4 0
  13:44, 8 мар 2019
  тя Светлето тука,а ми другата каде е???
 • 4
  Ас
  асковлия
  3 0
  18:56, 8 мар 2019
  Хасково нет големи тъпаци сте.Подигравате се с хората като слагате посрания си надпис въру лицата.Това удоволствие ли ви доставя?

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини