От х:

Днес в x:

2 °C

Празнувате ли 8-ми март? Да, с удоволствие

Истински празник ли е 8-ми март или политическа измишльотина? Всяка година по това време се спори. Но е факт, че днес приповдигнатото настроение се усеща.

Действително 8-ми март е ден- памет, олицетворяващ политически събития, но в годините почитан или отричан, продължава да е един от най-пъстроцветните поводи за празнуване. И е факт, че дори отрицавайки го на глас с почерк, че са жени от новото време, а поводът за този ден е архаизъм, много от дамите са трепетни на 8-ми март, стараят се да изглеждат по-различно и дори тайничко очакват своите подаръци.

А в Хасково денят е определено усещан като празник. В анкетата на Haskovo.net, която няма представителен характер, но все пак дава яснота за нагласите, 58,4 % от отговорилите на въпроса „Празнувате ли 8-ми март?“, казват„Да, с удоволствие“.  26,5 на сто от участвалите в допитването 166 души смятат, че този ден не може да се нарече празник, понеже е политическа измишльотина. И в крайна сметка никак не е малък процентът на онези жени, които пътвърждават не празнуват 8-ми март, но все пак очакват подарък на този ден. 15,1 % или 25 дами в анкетата са отговорили по този начин.

Макар за мнозина да е позната, все пак ето каква е историята на  Денят на жената. За първи път той е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

През 1910 г. на международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва всяка година. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, където повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Той се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие.

В България денят започва да е значим след 9 септември 1944г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването става все по-мащабно и денят се превръща в любим празник на жените от всички възрасти.

С празника на жената са свързани и някои любопитни факта.

Във Великобритания, например, жена, извършила престъпление в присъствието на съпруга си, се е считала за невинна пред закона до 1922 г. Презумпцията била, че той я е принудил.

Факт е, че жените са по-многобройната част от човечеството. На всеки 100 жени се падат по около 106 мъже. Заради тенденцията представителките на нежния пол да живеят по-дълго, този процент се увеличава с възрастта.

Най-висок е процентът на мъжете в Катар - на една жена се падат по 2,87 представители на силния пол.

Голяма част от техническите улеснения, които използваме днес са измислени от жени. Отоплителните уреди в автомобилите, чистачките за кола, памперса, съдомиялните машини, циркулярът, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно, както и филтрите за кафе, са изобретени от жени. Дами са изобретателите на спринцовката, дъската за гладене, точилката, бронежилетката, глобуса, противопожарните стълби, високооктановия бензин, локомотивния комин, спасителния пояс, консервите за месо, микровълновата печка и дори кафеварката. Така че имаме много поводи да се гордеем днес и да празнуваме. 

 Честит празник, мили жени! Бъдете усмихнати, ведри, с лекота минавайте пътя си днес, отметенте къдрица от челото си и вдигнете гордо глава, продължете напред леко, зъбързано или летете. С устрем за бъдещето.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  4 -12
  12:36, 8 мар 2019
  Статия, поръчана от ГРОБ. А поръчковите "журналЯст... Виж коментара
 • 2
  Ст
  Странно
  12 0
  13:44, 8 мар 2019
  "жените са по-многобройната част от човечеството. На всеки 100 жени се падат по около 106 мъже." А сега де ? Кое е по-многобройното, аз ли не мога да вдяна нещо ?
 • 3
  Do
  don
  4 0
  13:44, 8 мар 2019
  тя Светлето тука,а ми другата каде е???
 • 4
  Ас
  асковлия
  3 0
  18:56, 8 мар 2019
  Хасково нет големи тъпаци сте.Подигравате се с хората като слагате посрания си надпис въру лицата.Това удоволствие ли ви доставя?

Хороскоп за 26.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се по-сериозно към здравето си днес. Предразположени сте към простудни заболявания и е наложително да вземете мерки, за да ги избегнете. Предложение за светско събитие може да разнообрази деня ви. Не отивайте с прекалено големи очаквания, за да не останете разочаровани. Непукизмът ви може доста да поизнерви обстановката у дома.
26 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви се очертава като успешна днес. Ще срещнете колебания в човек, на когото досега сте разчитали, и това може да ви притесни. Имате идеи, които заслужават вниманието на околните и те ще ги оценят по достойнство. Бъдете по-търпеливи, когато се опитвате да разрешите личен въпрос.
26 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте убедени в правотата на аргументите си, не се страхувайте за общите решения, защитавайте до край интересите си. В обкръжението ви ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Необвързаните ще изживеят романтична връзка, за някои преминаваща и в брак.
26 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вечерта имате среща, мисълта за която ще поддържа настроението ви добро през целия ден. Успявате да постигнете голяма част от намеренията си, но въпреки това продължавате да се ангажирате с нови нелеки въпроси. Дайте си почивка за момент, за да успеете да бъдете наистина пълноценни, когато дойде момента.
26 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Повечето от вас днес ще се занимават с въпроси, свързани с близки роднини. Поели сте ангажименти, който трябва да изпълните дори в последния момент да ви се наложи да свършите нещо друго. Запазете спокойствие обаче, скоро ще се радвате на благоприятни позиции. В личен план ви очаква нещо незабравимо, а вие можете да направите така че то да остави трайна следа не само у вас.
26 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С точни и навременни действия днес успявате да се справите с нещо, което ви притеснява от доста време. Хората около вас ще ви бъдат наистина благодарни за нещата които вършите. Независимо от решението, което взима ваш близък по личен въпрос, опитайте се да го приемете и да го подкрепите. Бъдете сигурни, че той ще оцени жеста ви.
26 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не пренебрегвайте себе си, когато обещавате или се стараете да сте в услуга на някого. Добрите ви взаимоотношения с околните не изключват възможността да се възползвате и вие от тях. Дамите ще се радват на нова придобивка, която ще повиши настроението им и ще подчертае очарованието им.
26 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Загрижени за финансите си, ще търсите нови начини за справяне с кризата. Прагматично ще проявите интерес към човек, с когото сте имали връзка в миналото, но най-вече заради добрите му позиции сега. Полезно е да признаете поне пред себе си несправедливото си отношение към него тогава, за да не повторите грешката си отново.
26 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Въпреки усилията ви не всичко ще се развива според очакванията ви. Съюзете се с хора, които имат добри познания по интересуващите ви въпроси и заедно работете по решаването им. Така по-бързо ще стигнете там, за където сте тръгнали. Същевременно с това не преувеличавайте значимостта на проблемите си, а намерете време и за почивка.
26 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изчистите вътрешните си притеснения, ако говорите открито за тях с хората, които ви ги създават. Покажете широко скроената си природа, не издребнявайте и не позволявайте да ви владеят емоциите. Нужен ви е здрав разум, такъв, какъвто винаги сте показвали. Търсете компанията на по-весели и усмихнати хора.
26 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Динамичен ден за вас, скъпи Водолеи. Сами ще се ангажирате с много неща едновременно, и само вроденото ви чувство за отговорност ще ви дава сили да ги свършите. Не си създавайте сами напрежение, а помислите и за почивка. Няма да ви липсва внимание и нежност от хората, които ви обичат.
26 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Домашни ангажименти ще отнемат по-голяма част от времето на някои от вас. Става дума за промени, които отдавна търсите. Не бързайте да давате оценка за някого, изчакайте и няма да сгрешите. Поговорете с него и едва тогава преценете действията му. Ще се изненадате много, когато разберете как стоят нещата. Да бъдете арбитри никак не е лесно.
26 яну 2020
Последни новини