От х:

Днес в x:

13 °C

Празнувате ли 8-ми март? Да, с удоволствие

Истински празник ли е 8-ми март или политическа измишльотина? Всяка година по това време се спори. Но е факт, че днес приповдигнатото настроение се усеща.

Действително 8-ми март е ден- памет, олицетворяващ политически събития, но в годините почитан или отричан, продължава да е един от най-пъстроцветните поводи за празнуване. И е факт, че дори отрицавайки го на глас с почерк, че са жени от новото време, а поводът за този ден е архаизъм, много от дамите са трепетни на 8-ми март, стараят се да изглеждат по-различно и дори тайничко очакват своите подаръци.

А в Хасково денят е определено усещан като празник. В анкетата на Haskovo.net, която няма представителен характер, но все пак дава яснота за нагласите, 58,4 % от отговорилите на въпроса „Празнувате ли 8-ми март?“, казват„Да, с удоволствие“.  26,5 на сто от участвалите в допитването 166 души смятат, че този ден не може да се нарече празник, понеже е политическа измишльотина. И в крайна сметка никак не е малък процентът на онези жени, които пътвърждават не празнуват 8-ми март, но все пак очакват подарък на този ден. 15,1 % или 25 дами в анкетата са отговорили по този начин.

Макар за мнозина да е позната, все пак ето каква е историята на  Денят на жената. За първи път той е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

През 1910 г. на международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва всяка година. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, където повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Той се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие.

В България денят започва да е значим след 9 септември 1944г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването става все по-мащабно и денят се превръща в любим празник на жените от всички възрасти.

С празника на жената са свързани и някои любопитни факта.

Във Великобритания, например, жена, извършила престъпление в присъствието на съпруга си, се е считала за невинна пред закона до 1922 г. Презумпцията била, че той я е принудил.

Факт е, че жените са по-многобройната част от човечеството. На всеки 100 жени се падат по около 106 мъже. Заради тенденцията представителките на нежния пол да живеят по-дълго, този процент се увеличава с възрастта.

Най-висок е процентът на мъжете в Катар - на една жена се падат по 2,87 представители на силния пол.

Голяма част от техническите улеснения, които използваме днес са измислени от жени. Отоплителните уреди в автомобилите, чистачките за кола, памперса, съдомиялните машини, циркулярът, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно, както и филтрите за кафе, са изобретени от жени. Дами са изобретателите на спринцовката, дъската за гладене, точилката, бронежилетката, глобуса, противопожарните стълби, високооктановия бензин, локомотивния комин, спасителния пояс, консервите за месо, микровълновата печка и дори кафеварката. Така че имаме много поводи да се гордеем днес и да празнуваме. 

 Честит празник, мили жени! Бъдете усмихнати, ведри, с лекота минавайте пътя си днес, отметенте къдрица от челото си и вдигнете гордо глава, продължете напред леко, зъбързано или летете. С устрем за бъдещето.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  4 -12
  12:36, 8 мар 2019
  Статия, поръчана от ГРОБ. А поръчковите "журналЯст... Виж коментара
 • 2
  Ст
  Странно
  12 0
  13:44, 8 мар 2019
  "жените са по-многобройната част от човечеството. На всеки 100 жени се падат по около 106 мъже." А сега де ? Кое е по-многобройното, аз ли не мога да вдяна нещо ?
 • 3
  Do
  don
  4 0
  13:44, 8 мар 2019
  тя Светлето тука,а ми другата каде е???
 • 4
  Ас
  асковлия
  3 0
  18:56, 8 мар 2019
  Хасково нет големи тъпаци сте.Подигравате се с хората като слагате посрания си надпис въру лицата.Това удоволствие ли ви доставя?

Хороскоп за 18.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
18 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
18 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
18 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
18 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
18 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
18 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
18 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
18 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
18 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
18 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
18 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
18 ное 2019
Последни новини