От х:

Днес в x:

Празнувате ли 8-ми март? Да, с удоволствие

Истински празник ли е 8-ми март или политическа измишльотина? Всяка година по това време се спори. Но е факт, че днес приповдигнатото настроение се усеща.

Действително 8-ми март е ден- памет, олицетворяващ политически събития, но в годините почитан или отричан, продължава да е един от най-пъстроцветните поводи за празнуване. И е факт, че дори отрицавайки го на глас с почерк, че са жени от новото време, а поводът за този ден е архаизъм, много от дамите са трепетни на 8-ми март, стараят се да изглеждат по-различно и дори тайничко очакват своите подаръци.

А в Хасково денят е определено усещан като празник. В анкетата на Haskovo.net, която няма представителен характер, но все пак дава яснота за нагласите, 58,4 % от отговорилите на въпроса „Празнувате ли 8-ми март?“, казват„Да, с удоволствие“.  26,5 на сто от участвалите в допитването 166 души смятат, че този ден не може да се нарече празник, понеже е политическа измишльотина. И в крайна сметка никак не е малък процентът на онези жени, които пътвърждават не празнуват 8-ми март, но все пак очакват подарък на този ден. 15,1 % или 25 дами в анкетата са отговорили по този начин.

Макар за мнозина да е позната, все пак ето каква е историята на  Денят на жената. За първи път той е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

През 1910 г. на международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва всяка година. В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, където повече от един милион мъже и жени участват в шествия. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Той се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие.

В България денят започва да е значим след 9 септември 1944г. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването става все по-мащабно и денят се превръща в любим празник на жените от всички възрасти.

С празника на жената са свързани и някои любопитни факта.

Във Великобритания, например, жена, извършила престъпление в присъствието на съпруга си, се е считала за невинна пред закона до 1922 г. Презумпцията била, че той я е принудил.

Факт е, че жените са по-многобройната част от човечеството. На всеки 100 жени се падат по около 106 мъже. Заради тенденцията представителките на нежния пол да живеят по-дълго, този процент се увеличава с възрастта.

Най-висок е процентът на мъжете в Катар - на една жена се падат по 2,87 представители на силния пол.

Голяма част от техническите улеснения, които използваме днес са измислени от жени. Отоплителните уреди в автомобилите, чистачките за кола, памперса, съдомиялните машини, циркулярът, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно, както и филтрите за кафе, са изобретени от жени. Дами са изобретателите на спринцовката, дъската за гладене, точилката, бронежилетката, глобуса, противопожарните стълби, високооктановия бензин, локомотивния комин, спасителния пояс, консервите за месо, микровълновата печка и дори кафеварката. Така че имаме много поводи да се гордеем днес и да празнуваме. 

 Честит празник, мили жени! Бъдете усмихнати, ведри, с лекота минавайте пътя си днес, отметенте къдрица от челото си и вдигнете гордо глава, продължете напред леко, зъбързано или летете. С устрем за бъдещето.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Гр
  Гражданин
  4 -12
  12:36, 8 мар 2019
  Статия, поръчана от ГРОБ. А поръчковите "журналЯст... Виж коментара
 • 2
  Ст
  Странно
  12 0
  13:44, 8 мар 2019
  "жените са по-многобройната част от човечеството. На всеки 100 жени се падат по около 106 мъже." А сега де ? Кое е по-многобройното, аз ли не мога да вдяна нещо ?
 • 3
  Do
  don
  4 0
  13:44, 8 мар 2019
  тя Светлето тука,а ми другата каде е???
 • 4
  Ас
  асковлия
  3 0
  18:56, 8 мар 2019
  Хасково нет големи тъпаци сте.Подигравате се с хората като слагате посрания си надпис въру лицата.Това удоволствие ли ви доставя?

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
13 авг 2020
Последни новини