От х:

Днес в x:

Медицинските сестри излизат на протест на 1 март

Медицинските сестри излязоха с общи искания за достоен труд и заплащане, и планират общонационални стачни действия на 1 март (петък)  от 12 ч. Ще припомним, че Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) стартира на 15 февруари 2019 г. подписка под надслов “Здравните грижи сега са нашето общо утре". В подписката са посочени искания, които Асоциацията е поставяла неизменно през последните 10 години и апелират: “Подкрепете исканията ни, за да имат българите безпрепятствен достъп до здравни грижи!”. Събирането на подписи ще продължи до 15 март 2019 г., след което те ще бъдат внесени в Министерски съвет. В Кърджали протестът ще бъде в центъра на областния град, на площад "9-ти септември". Исканията, които се поставят са: 

1. Без търговски дружества в здравеопазването.
2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.
3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).
4. Връщане на медицинските стандарти.
5. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.
6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.
7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
8. Промяна в категорията труд.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини