От х:

Днес в x:

Бебето от Симеоновград не е болно от морбили

4-месечното бебе от Симеоновград, което беше под наблюдение в инфекциозното отделение на МБАЛ- Хасково заради съмнение за морбили, е с вирусна инфекция. Това показва пробата, изпратена за анализ в Националната референтна лаборатория. „Пробата показа, че детето не е с морбили. То е инфекциозно заболяване, вследствие на което е и избилият обрив“, потвърдиха от Регионалната здравна инспекция за Haskovo.net.

Първоначално детето, което е от ромския квартал на Симеоновград „Лагера“, беше прието в Детско отделение на хасковската болница с пневмония. След като изби обрив обаче бебето и майка му бяха преместени в Инфекциозното отделение.

Още през миналата седмица шефката на Инфекциозното д-р Красимира Кинова изказа съмнение, че малкият им пациент от квартал “Лагера“ е с морбили, но тъй като 22-годишната му майка не може да даде категорични сведения за имунизациите му, той беше оставено под наблюдение.

Случаите на морбили у нас вече са 39, 24 от тях са доказани лабораторно.

Експертите са категорични, че за епидемия на този етап не може да се говори.

Изключително важно остава ваксинирането на децатас пропуск в имунизационния статус, както и на хората без имунизации, които са били в контакт със заразени.

Около съмненията за случай на морбили в Хасково от РЗИ отчитат раздвижване около ваксинирането. Повече джипита са поискали ваксини, което означава, че и повече пациенти са минали през кабинети им.

„Забелязваме и активност от страна на хората, които идват да търсят информация за ваксините и заболяването. Апелът ни е всеки да провери имунизационния календар на детето си и своя, и ако има пропуски при ваксината, или реваксината, да се погрижи за това. Счита се, че трябва да бъдат поставени и двете ваксини, за да може по-ефективно организмът да се пребори, ако срещне инфекцията.“, посочи зам.-директорът на РЗИ-Хасково д-р Станимира Тананова.

Морбили (дребна шарка) е опасно инфекциозно заболяване, което беше останало в историята. Предава се по въздушно-капков път.

По данни на Здравното министерство имунизационният обхват на населението в България не отговаря на изискванията на Световната здравна организация, а проучване на ЕК показва, че у нас има най-голямо недоверие към ваксинирането.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини