От х:

Днес в x:

34 °C

Хасковската болница с награда за лечение на инсулти, спасили над 20 с тромболиза

  Хасковската болница получи награда за лечение на пациенти с исхемични инсулти чрез съвременния метод венозна тромболиза. Отличието връчено по време на 3-та Национална среща за лечение на исхемичен мозъчен инсулт в Пловдив.

  "За наша радост получихме втора награда за лечение на инсулти с тромболиза", каза началникът на Неврологично отделение към МБАЛ-Хасково д-р Анна Стоянова. Тя допълни, че отличието е едно признание за труда на всички медици в отделението през изминалата 2018 г., която е била доста успешна.

  Грамотата е връчена от председателя на Дружеството по неврология в България акад. Иван Миланов.

  Лечението с поставяне на инжекцията беше въведено в хасковската болница през декември 2017 година. Първата манипулация се оказа неуспешна. През 2018-а обаче методът набрал темпове и през годината са извършени 24 тромболизи като 17-18 от тях са успешни, обясни д-р Стоянова. От началото на 2019 година до момента са поставени още 4 венозни инжекции на пациенти с инсулти, приети за лечение в Неврологичното отделение в областния град. Най-младият човек, успешно лекуван с тромбилиза, е мъж на 39 години. От болничното заведение припомниха, че за прилагане на сравнително новия метод в Хасково за лечение на мозъчния удар, е пациентите да потърсят медицинска помощ още при първите симптоми. Важно е да се реагира в първите 4 часа и половина, защото в противен случай прилагането на лечението с венозна тромболиза не е препоръчително.

  По време на здравния форум първата награда е връчена на болницата в Кърджали, която е отличена като "Най-бързо просперираща болница за 2018 г.". Третата награда е за Университетската болница в Пловдив, а четвъртата - за Неврологично отделение на МБАЛ-Силистра.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Не
   Недко
   17 0
   15:50, 28 яну 2019
   Поздравления !
  • 2
   Ле
   Лекар
   9 0
   19:52, 28 яну 2019
   Поздравления!Най-после нещо позитивно!
  • 3
   Ди
   Динко Тенев
   4 0
   23:09, 28 яну 2019
   Браво и адмирации за целия екип !
  • 4
   Ле
   Лекар
   4 0
   09:07, 29 яну 2019
   Браво!Най-после в Нервно отделение Хасково големи успехи! Пожелавам на колегите здраве и 1-во място следващата година!
  Последни новини