От х:

Днес в x:

Движението на склона на Етна заплашва с цунами Средиземноморието

  Югоизточният склон на Етна - най-активният вулкан в Европа - постепенно се хлъзва все по-дълбоко под водата под влиянието на гравитацията. Ако внезапно се срине, ще предизвика голямо цунами в Средиземно море.

  Това се предупреждава в изследването на немски и италиански учени от Центъра Хелмхолц за океански изследвания и Националния институт по геофизика и вулканология на Италия.

  ”Не можем да отхвърлим възможността подхлъзването на склона ще доведе до катастрофално разрушение. По този начин склоновите процеси на Етна могат да бъдат по-опасни, отколкото се предполагаше", пише в статията, публикувана в Science Advances. "Може би по същия начин подценяваме подводната динамика на скалите от други островни и крайбрежните вулкани”.

  Като най-активен вулкан в Европа планината Етна се наблюдава интензивно от учените и италианските власти.

   

  Учените отдавна знаят, че повърхностните склонове на Етна се плъзгат към морето, но не могат да обяснят защо се случва това.

  Сателитните измервания показват, че югоизточната страна на вулкана бавно се плъзга към морето, докато другите склонове са до голяма степен стабилни. Досега не е известно дали и как движението продължава под водата, тъй като сателитните измервания, които разчитат на електромагнитните вълни, са безсилни под океанската повърхност. С новата геодезическа мониторингова мрежа за наблюдение GeoSEA, изследователите откриха за първи път хоризонталното и вертикалното движение на потопения вулканичен фланг с помощта на звукови вълни, с които може да се види как се движат скалите на Етна под водата, съобщава phys.org

  Изследователите комбинират принципите на работата на сателитите и сонарите. Те инсталираха по разлома на подводните скали пет звукови транслатори, които на всеки 90 минути предават сигнали за движението на наклона на вулкана. През 15-те месеца на наблюдение предавателите не са регистрирали никакви промени, с изключение на няколко дни през 2017 г., когато данните съобщават, че разломът се увеличава. При това в този момент Етна не показва вулканична активност. По този начин учените заключават, че гравитацията влияе повече върху плъзгането на склона на Етна, отколкото движението на магмата. А това, от своя страна, може да доведе до неочаквани срутвания на скали.

  Изследователите смятат, че такова сриване ще доведе до катастрофално цунами в Средиземно море, а възможните последици от него може да сравнят с последствията от изригването на хавайския вулкан Килауеа през май тази година. Въпреки това поради липса на данни все още не е възможно да се предскаже кога склонът може да се срине и дали изобщо ще се случи.

  "Около един милион души живеят около Етна, така че унищожаването на материалните активи и загубата на животи могат да бъдат катастрофални", заяви Джон Мъри (John Murray), автор на подобно изследване на движението на склона на сушата, лагодарение на повече от 100 GPS станции. "Но мога силно да подчертая, че няма признаци, че това се случва в настоящия момент".

  "Ясно е, че дори споменаването на такова опасно събитие би било много обезпокояващо за хората, които живеят около Етна, така че се тревожа, че могат да получат погрешно впечатление".

  Източник: nauka.offnews

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 04.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
  04 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
  04 юни 2020
  Последни новини