От х:

Днес в x:

8 начина (реални) за пестене на гориво

Ако ги следвате, може да икономисате сериозна сума пари

Цените на бензина продължават да растат, а с това се повишават и разходите по време на пътуване. В ситуации като тази е особено важно, да се знае, че има начини за пестене на гориво. При това те са напълно реални. Ето как, според експертите от изданието Auto.Mail, можете да се икономисат пари в сезона, в който се пътува най-много.

Спазвайте правилника
Първият и най-главен съвет – не бързайте. Дори при пътуване на разстояние до 300 км, превишението на скоростта с 20-30 км ще ви спести не повече от 20-ина минути. Само че ще се изложите на доста рискове, да не говорим, че има голяма вероятно и да бъдете глобени за превишена скорост.

Задръстванията и лошите пътища също „помагат” като цяло средната скорост на пътуването, да не бъде толкова висока, колкото ви се иска. А измерванията доказват, че при движение по път с ограничение от 90 км/ч, стига то да се спазва, може да се спести поне по 2 литра на всеки 100 км в сравнение с пътуване със 120 км/ч.

Следете си разхода
Сложете в автомобила си тефтерче и химикал и си записвайте показанията за средния разход след всяко пътуване (например от работата до дома). Това със сигуност ще ви помогне да спестите гориво. Впрочем, повечето съвременни смартфони имат приложения, които контролират разхода, така че използвайте ги.

Откажете се от резките тръгвания
Свикнали сте да се „изстрелвате” на светофара? Тогава не се учудвайте, че плащате за повече гориво. Твърдението, че при рязък старт разходът не се увеличава, тъй като колата по-бързо достига определена скорост, с която продължава да се движи равномерно, не е вярно.

Екипът на Auto.Mail е провел експеримент, като преминава с два напълно еднакви автомобили – Mazda CX-5 с 2,5-литров мотор и автоматична скоростна кутия, по един и същ маршрут. Стартира се плавно, като моторът се държи в рамките на 2500 об/мин, а след това рязко – до 4500 об/мин. Крайният резултат показва, че разходът при първия кросоувър е 9,6 л/100 км, а при втория – 11,3 л/100 км. Разликата е 17,6%.

Гледайте напред
Видяхте ли, че светофарът вече свети червено? Ако е така, защо продължавате да давате газ? Съвсем скоро ще ви се наложи да спрете и затова е по-добре да стигнете кръстовището по инерция. Запомнете – стилът „газ-спирачка” води до по-висок разход на гориво. И ако се опитате да го избегнете (или поне минимализирате) правите икономия на гориво.

Карайте на правилния режим
Голяма част от съвременните автомобили с автоматична скоростна кутия предлагат режим „еко” (при някои може да се казва и по друг начин). Затова, ако искате да харчите по-малко пари за гориво, изполлзвайте го при всяка възожност. В този случа смяната на предавките става при по-ниски обороти, намалява се ефективността на климатика, както и на други системи, изискващи енерги. Не изключвайте и системата „старт-стоп”, с която се оборудвани повечето съвременни двигатели. Тя наистина помага в задръстванията и сериозния трафик в градовете..

Ако автомобилът ви е с механични скорости и е по-нов, той вероятно разполага с функция, която ви подсказва кога да сменяте предавките, като съответният индикатор се появява на приборния панел. Тя е полезна, така че възползвайте се от нея максимално.

Следете налягането в гумите
Поне веднъж месечно, а защо не и по-често, проверявайте налягането в гумите. Тук от Auto.Mail дават за пример друг свой експеримент, в който участва дизелов Duster. Той се кара определено време с леко спаднали, напомпани повече от необходимото или с „нормални” гуми. Оказва се, че при спаднали с 0,3 атмосфери гуми в сравнение с препоръчана стойност от производителя от 2 атмосфери, разходът се увеличава с 6%. В същото време при „пренапомпани” с 0,3 атмосфери атмосфери, разходът спада с 5%. Последното обаче не е за препоръчване, тъй като се увеличава натоварването върху окачването, а и комфортът се влошава.

Махнете всичко излишно
Често може да се видят автомобили, които се движат с празен багажник на покрива. Трябва де са знае, че тези елементи водят до увеличаване, при това сериозно, на разхода на гориво. Понякога разликата достига до 2,0 л/100 км. Впрочем, рзходът се увеличава и при отварянето на прозорец или на люка.

Внесете ред и в багажника на автомобила си. Не си заслужава да возите със себе си излишни тежести, тъй като колкото е по-голямо теглото на автомобила, толкова по-висок е разходът на гориво.

Минете на газ
Накрая стигаме и до радикалния способ за намаляване на разхода, но той изисква инвестиция. Тя е различна в замисимост от автомобила и оборудването. Икономията в случая може да бъде съществена, тъй като цената на газта е 2 пъти по-ниска от тази на бензина. Факт е, че разходът се повишава, но това не е фатално.

Има си и минуси – монтирането на газова бутилка намалява обема на багажника и увеличава теглото. Но пък ако преминавате по 30 000 км на година, то поставянето на газово оборудване придобива смисъл.

Източник: automedia.investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини