От х:

Днес в x:

Saab купени от Fiat?

Последното нещо, което бе чуто за Saab, бе, че проблематичното поделение на General Motors има около 20 потенциални купувачи, както и че 20 май е крайният срок за преструктуриране с помощта на шведските власти. Сега обаче става ясно, че Saab водят преговори с Fiat, които имат желанието да закупят европейските компании на GM – Opel и Saab.

Информацията бе разкрита от говорителя на Saab, Ерик Джиърс, който каза пред Reuters, че Fiat все още не са се свързали с тях, но въпреки това шведите са готови за дискусии по този въпрос.

„Ако Fiat влязат в картинката, ние бихме приветствали потенциален диалог" – каза той.

Шведското правителство междувременно потвърди, че е осъществило контакт с Fiat във връзка със Saab. Засега обаче не са разкрити някакви детайли.

Изпълнителният директор на Fiat, Серджо Маркионе, вече потвърди за интерес към европейските поделения на GM. Освен това неотдавна той бе изрази желание за формиране на нова компания, която интегрира в рамките на Fiat и европейските поделения на GM плюс Chrysler.

Иначе вече стана дума за изявлението на пред Automotive News от страна на назначения от съда шеф, Гай Лофалк. Той каза, че има близо 20 заинтригувани страни, които поглеждат към шведския производител. Според слуховете това включва китайски автомобилен производител, няколко частни инвестиционни фирми, както и представители на пенсионирани шведски работници. Лофалк също така разкрива, че Saab ще сглобяват около 130 000 автомобила годишно, за да излязат на плюс.

Благодарение на 3.23-те милиарда долара в заеми и гаранции от шведското правителство (плюс помощта на частни инвеститори) Saab би трябвало да могат да оперират, както са го правили винаги. Компанията има желание да върне и голяма част от заемите си, но на този етап продължава да предвиждат загуби. Това доказва, че евентуална намеса от страна на Fiat, включваща финанси, ноу-хау и др, е силно наложителна.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини