От х:

Днес в x:

Петък 13 със супер Луна и слънчево затъмнение

Този петък 13 ще имаме Супер Луна, която ще доведе до частично слънчево затъмнение. Нещо, което не се е случвало от 1974 г. насам, пише Science Alert.

Затъмнението ще започне в 03.00 ч (UTC). по Гринуич и ще бъде видимо южната част на Австралия, Нова Зеландия и по крайбрежието на Антарктика.

Слънчевите затъмнения не са чак толкова редки. През 2018 г. има три, а миналата година видяхме две. Все пак Луната преминава между Земята и Слънцето на всеки 29 дни. Моментът, в който Земята попада под сянката на супер Луна и имаме слънчево затъмнение, се случва далеч по-рядко. 

Тазседмичното затъмнение ще бъде частично. Такова е имало на петък 13-и през декември 1974 г. Само жителите на о-в Бафинова земя в Канада и по-на север от него са имали възможност да го видят.

Какво представлява супер Луната? Нашият спътник не се движи в съвършен кръг около Земята. Орбитата му е елипсовидна. Когато се намира в най-далечната си точка от нас (апогей) изглежда малко по-малък, когато го наблюдаваме от Земята. В най-близката си точка (перигей) пък – с една идея по-голям. Това също се случва приблизително веднъж на 28 дни. А когато при това е пълнолуние, имаме супер Луна.

В случая има новолуние, т.е. Луната въобще не я виждаме. Освен онези земляни в южната част на Австрали и Нова Зеландия, които ще могат да го направят докато трае слънчевото затъмнение на 13 петък.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдателен
    1 0
    22:41, 12 юли 2018
    Гледам и не вярвам на ушите си, дето вика проф. Вучков. Толкова неграмотна и объркана статия не бях чел. Не може журналистите да знаят всичко ама това се учи в 8 кл. по физика
    1: "Слънчевите затъмнения не са чак толкова редки. През 2018 г. има три, а миналата година видяхме две.... Моментът, в който Земята попада под сянката на Луната и имаме слънчево затъмнение, се случва далеч по-рядко. - и в двата случая си е все слънчево затъмнение, как така в началото са редки , а после не толкова.
    2. "Този петък 13 ще имаме Супер Луна, която ще доведе до частично слънчево затъмнение.... А когато при това е пълнолуние, имаме супер Луна." - Слънчево затъмнение не може да има при пълнолуние, тогава е лунното. Да, утре ще има Слънчево затъмнение и да, Луната може би ще е голяма, но няма да се вижда, защото е обърната към нас изцяло с тъмната си страна. Ще се вижда само силуета и на фона на слънчевия диск.
Последни новини