От х:

Днес в x:

Деси Стамболова стана шеста в Европа

Деси Стамболова е най-успешната българска представителка на завършилият късно в неделя Европейски шампионат по танцово шоу Белград 2009. В соло Junior (12-15 год), при жестока конкуренция на 32 претендентки за титлата, тя изигра отлично танца си на финала.

Деси с нейния солов танц „Горгона" премина убедително осмина, четвърт и полуфинала на престижното състезание на IDO. На грандиозния концерт, късно в събота, който включва изпълненията на финалисти от деня във всички категории, тя остана шеста. Европейският шампионат по танцово шоу се провежда в престижния Сава център в сръбската столица. Тангра имаше квоти във всички възрастови групи за соло жени, дует, група и формейшън. Тази година, освен с Деси, поради финанасови причини Дорина Инджова замина с още шест участнички до 11 год, група, 3 от които играха соло, два дуета също участваха в надпреварата.

Двата дни на състезанието са изключително напрегнати за момичетата. В Сава център, където напоследък са били концетите на Стинг, Теодоси Спасов, игран е балетът „Лебедово езеро", от 1 до 3 май се срещат, за да премерят сили, умения, техника, хореография и костюми състави от Полша, Словения, Холандия, Норвегия, Италия, Румъния, Хърватия, Сърбия, Босна, Словакия, Чехия, България. Феновете са надъхани, веят се знамена. Сцената е огромна, отлично осветена и озвучена – като за шоу. За повечето българчета гримьорните в Сава център са изненада – истински, каквито досега не са виждали. Фоайетата са пълни със загряващи, репетиращи, преобличащи се, звучат разговори на всякакви езици. Наистина трябва да си добре подготвен и уверен в себе си, за да излезеш пред толкова много и толкова добра конкуренция. А конкуренция има. Отлично подготвени състави участват в шампионата, има изпълнения, при които забравяш, че дете или тийнейджър е на сцената. За българчетата това е момент за самооценка и разпалване на амбиция, стимулиращ, вдъхновяващ, утвръждаващ едни по-високи критерии. Има и други моменти в шампионата, когато решението на журито предизвиква недоумение и оживени коментари. Но на състезание е така – решават съдиите.

Петра Недялкова със соловия танц „Полетът на бръмбара" достигна до полуфинал, класирането на другите от Тангра е около средата. Тези момичета са истински състезатели. След цели два дни, от 8 до 22 часа в Сава център, въпреки дългия път и бързо преглътнатите трудно разбираеми решения на журито, те планират нови репетиции, искат нови танци и участия. Никой няма време за съжаление или сърдене, защото идва следващия фестивал – в Бургас.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини