От х:

Днес в x:

Ferrari 599 HGTE

С невероятния 6-литров V12 двигател с мощност от 611 к.с. (който в оригинал е запазен за Enzo), с магнитни амортисьори, супербърза трансмисия с педалчета зад волана в стила на Формула 1, както и системи за електронно стабилност и тракшън контрол, развити с помощта на инженери и пилоти от Формула 1 не е толкова изненадващо, че 599 GTB е толкова завършена и перфектна машина. Ferrari обаче казаха, че могат да се справят и по-добре, добавяйки пакета Handling Gran Turismo Evoluzione (HGTE) към своя флагман. И действително моделът е по-добър, като завърта тур около Фиорано с 0.6 секунди по-бързо от „стандартния" вариант. Но това не е просто по-добър пистов спортист; това е къде-къде по-завършена и качествена машина.





599 е невероятен в това, че притежава способността да ви накара да си мислите, че е много по-лек и малък, отколкото всъщност е. Феноменалното темпо си е като даденост при модела, но истинският му талант е по-скоро друго качество – това, че може по всяко време да мобилизира своя потенциал. За това можете да благодарите на инженерите, работили по шасито на колата, както и на пилотите от Формула 1. Те са се постарали да настроят отлично магнитните амортисьори, както и системите за стабилност и за тракшън контрол. Това можа да накара дори и най-лошите шофьори да извлекат повече от колата.





Втвърдяването на предните и задните амортисьори, удебеляването на задния антиролбар, редуцирането на клиренса с 10 мм, промяната на настройките на газоразпределението, добавянето на по-спортни гуми, както и настройването на системите за тракшън контрол и за стабилност можеше вероятно да наруши част от привлекателността на 599. И макар и да е чувствително по-твърда, определено е постигнат отличен компромис при возията. Системата за управление също е допълнително подобрена. Завъртете волана и предницата на 599 HGTE отива точно там, където искате. Няма някакво закъснение, няма бавене, а просто чист и ясен отговор от страна на предните колела. Феноменалното е, че при всичките тези подобрения чувствителността на волана не е пострадала... макар и да не е и подобрена. Но фактите са, че качествата на автомобила биха ви накарали всеки път да атакувате завоите с все повече агресия.





И не само предницата на 599 HGTE впечатлява с предсказуемостта си; задницата също толкова участва в управлението на колата, колкото и завиващите предни колела. Настройте системата Manettino според желанието си – независимо дали става дума за по-автоматизирания режим "ice" или доста по-спортния и страшничък "CST off" – и ще можете да си играете и да въртите задницата на колата, както си поискате. В режим "Sport" е постигнат невероятен компромис, като системите изчакват да има леко приплъзване на колелата, преди да се активират. Вече при Race ситуацията е по-различна... като позволява много повече приплъзване и същевременно трансмисията сменя предавките още по-бързо. За разлика от 430 Scuderia, тук няма начин за независима смяна настройките на предавките и тези на системите за тракшън контрол и стабилност. Но едва ли това е някакъв фатален проблем при 599 HGTE в сравнение с оптимизирания 430.

Но това, което наистина е забележително, е, че в режим Race возията на 599 не е влошена; а в същото време суперавтомобилът успява да атакува дори и най предизвикателните пътища с отличен контрол и скорост. Спирачките остават същите като при стандартния 599 и макар и да не може да се отрече, че спирачките определено могат да се справят с този голям и малко тежък автомобил – педалът на спирачката си остава все така мек и без особено чувство... като при стандартния модел.

Ако имате късмета да притежава един 599, паркиран в гаража ви, и ви харесва идеята за пакета HGTE, то вероятно ще ви хареса мисълта, че можете да си поръчате само пакета, който да бъде допълнително монтиран. Ще получите всичко с изключение на елементите за интериора, което едва ли ще бъде толкова лошо нещо. Но тези, които ще купят нов 599, ще могат да се похвалят с емисии на СО2 от 415 г/км. Това в никакъв случай не е малко, но е по-малко от досегашните 490 г/км. Разходът на гориво е доста впечатляващ – 18.8 л/100 км.

Ferrari са подхванали един вече изключителен автомобил и са вложили още повече динамика към него. Интересното е, че някои разказват, че имат известни критики по отношение на оригинала. Вероятно те биха предпочели този HGTE да беше първоначално стандартната версия, но не за допълнителни 14 000 паунда. Но от друга страна това не е толкова голяма сума за тези, които са свикнали да притежават Ferrari. Така HGTE е изключително привлекателно предложение... което си има своята цена.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини