От х:

Днес в x:

Правителството вдига таксите за ВУЗ

Нов скок на таксите за университет стяга правителството. Няма да има шок с цените, обещаха ректорите.

Най-вероятно тарифите за всички висши училища у нас ще се повишат между 10 и 20% от догодина. Решението трябва да бъде разписано от министрите до месец, съобщава в. "Стандарт".

По закон таксата за обучение не бива да надвишава 30% от издръжката на един студент. Тя пък от своя страна зависи от направлението, в което се обучават младежите. Най-много пари излиза дипломата по медицински и инженерни науки, а най-ниски са таксите за хуманитарните и педагогическите специалности.

В никакъв случай няма да има ценови шок с таксите за университет, категорични са обаче ректорите на някои от най-големите висши училища у нас по повод появилата се информация, че правителството стяга двойно покачване на таксите.

Без повишаване на годишното заплащане ще бъдат и догодина в УНСС. Ректорът на Икономическия университет проф. Борислав Борисов заяви, че в момента те работят на 30-процентната позволена граница. Това означава, че и догодина бъдещите икономисти няма да плащат по повече от 220 лв. на семестър.

10% увеличение на таксите са заявили от СУ "Св. Кл.Охридски". В момента от Алма матер чакат резолюцията на МС. Оттам обаче не можаха да уточнят в какъв порядък ще се вдигат таксите за обучение, тъй като университетът предлага специалности в няколко направления. Според това варира и цената, уточни зам.-ректорът на СУ доц. Мария Шишиньова.

От Техническия университет в София пък все още умуват какво увеличение да поискат от МС. То обаче няма да е повече от 10-20-процентно, заяви шефът на инженерния ВУЗ проф. Камен Веселинов
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини