От х:

Днес в x:

Малко повече от година остава на пушачите

Промените в Закона за здравето, внесени от правителството и обсъдени днес от парламента на първо четене, предвиждат забрана за тютюнопушене на обществени места, която да влезе в сила от 1 юни 2010 г.

След тази дата пушачите ще могат да пафкат само на улицата или на двора. Това предвижда проект за наредба на ведомството, стана ясно вчера.

"България е задължена да спазва законите и наредбите на Европейския съюз, където тенденциите са за ограничаване на тютюнопушенето", коментира в края на месец март здравният министър д-р Евгений Желев вчера и изтъкна, че нашата страна е сред водещите по този порок на континента.

По данни на Световната здравна организация страничният дим съдържа многократно повече вредни вещества, отколкото се съдържат в основния дим, вдишван от пушача (2 пъти повече катран, 3 пъти повече бензпирен, 5 пъти повече СО, 50 пъти повече амоняк, 60 пъти повече кадмий).
Пасивен пушач е всеки, който не пуши, но работи или живее с пушачи и принудително инхалира цигарения дим.

25 % от всички карциноми на белия дроб са у пасивни пушачи, и то предимно жени. Пасивното пушене увеличава риска и от рак на гърдата, рак на маточната шийка и рак на пикочния мехур.

Децата са най-застрашените пасивни пушачи, особено в първите години от живота им, поради все още недоразвити дихателна и имунна системи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини