От х:

Днес в x:

Рушат рибарника на кмета на Тракиец, бил незаконен

От 146 проверени сгради в хасковските села едва 39 от собствениците са представили строителни книжа, съобщи днес Милен Китин, шеф на отдел "Контрол, обществен ред и законност" в община Хасково. От края на януари със заповед на кмета Георги Иванов специално създадена комисия извършва проверки в населените места. Целта е да се види дали сградите са законно построени, дали имат необходимите документи, както и дали са декларирани в дирекция "Общински приходи" за плащане на данък сгради и такса смет.

Поради факта, че много от собствениците не обитават сградите в селата, проверката се забави повече от предвиденото и кметът удължи срока, каза Китин.

Преверка тече в повечето села на общината, засега от комисията не са стъпвали само в Малево и Корен. Подобна акция се провежда и във вилната зона на Хасково Кенана, но там е още по-сложно и ще отнеме още повече време, каза Китин.

Проверяващите се натъкнали и на заведение между селата Манастир и Книжовник, което от постояването си през 2000-ата година не е плащало местни данъци. Заведението се оказало собственост на Емин Дормуш, който наскоро в ефира на bTV обвини кмета на Хасково Георги Иванов, че му е поискал рушвет от 50 000 лева. Сградата има всички необходими строителни документи, но собственикът не е плащал местни данъци и те ще му бъдат начислени с лихвите, допълни Китин.

Друг строеж обаче няма да се размине само с това. Става дума за рибарника на кмета на село Тракиец Красимир Бойчев, който няма никакви строителни разрешения за водоема и двете стопански постройки до него (на снимката). Случаят ще бъде предаден на РДНСК.



Целта ни не е да бутаме къщите на хората, а те да бъдат узаконени, обясни зам.-кметът Кирил Керанов, който също присъстваше на брифинга. Той допълни, че специалисти от общината ще дават консултации на хората по какъв начин могат да узаконят постройките си. Където е възможно, това ще става с удостоверение за търпимост.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини