От х:

Днес в x:

Седем млади етнографи с награди и стипендии от национален конкурс

    Седем деца от хасковската Школа по етнография, история и народно приложно изкуство към „Младежки център“ се завърнаха с престижни награди от ХХV Национален ученически конкурс под наслов „Горди с историята и духовните си достижения - 10 години България в Европейския съюз“.

    При получени 122 разработки от цялата страна допуснати са за разглеждане и оценка 34 реферата и 42 презентации. Специални награди получиха: Божидара Чернева - 5 клас от ОУ „Свети Климент Охридски“ за презентацията си „Българското народно творчество“ и съученичката й Яна Матанова за презентацията си „Панайот Пипков - учител и композитор“. Двете възпитанички на ръководителя на школата Нели Арнаудова получиха и награди за най-малки участници в конкурса от Национален дворец на децата.

    Деветокласничката Магдалена Юркенова от ФСГ „Атанас Буров“ получи специална награда от Национален военноисторически музей за презентацията си „Славното българско опълчение, участвало в Руско-турската освободителна война 1877-78 г.“

    Десетокласничката Станислава Колева от хасковската ПМГ „Акад. Боян Петканчин” получи награда от Етнографския институт с музей при БАН за реферата си „Обичаи за дъжд при българите“.

    Второ място зае деветокласничката Ралица Чанкова от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ с реферата си „Два етноса, две религии, две светилища“. Тя стана и носител на националната стипендия по Програмата за закрила на деца с изявени дарби на МОН.

    След допълнителен кръг на защити, класирани на две трети места национална стипендия заслужиха: Виктория Стоянова - 11 клас в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ с реферат „Хаджи Димитър - жив е той… Споменът за Хаджи Димитър“ и Мая Генева - 11 клас в Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ с презентацията си „Българската шевица“.

    Защитите и церемонията по награждаването на призьорите се проведе в София. Конкурсът традиционно се осъществява със съдействието на Синдиката на българските учители, Министерството на образованието и науката, Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, Тангра ТанНакРа Общобългарска фондация, Националния дворец на децата, Сдружението на преподавателите по история в България, Националния исторически музей, Националния военноисторически музей и др.

    Тази творческа инициатива на Национален клуб „Родолюбие” с председател Янка Такева, председател на СБУ, умело съчетава учебната и извънкласната работа за нравственото и патриотичното възпитание на подрастващите. Развива интереса на учениците към българската история, бит, култура, материални и духовни ценности, към родната природа.

    На финала на тържествената церемония бе обявена и темата на следващия XXVI Национален ученически конкурс - „110 години от обявяване на независимостта на България”.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини