От х:

Днес в x:

Кмет и областен с отделни церемонии пред паметника на народните будители

    Малцина хасковлии дойдоха в предиобеда на 1-ви ноември, за да отдадат почит пред паметника на Народните будители по време на официалната церемония, организирана от общината. Областният управител Станислав Дечев пък поднесе цветя пред паметника два часа по-рано.

    На церемонията пред паметника на народните будители се събраха едва двайсетина души, предимно читалищни дейци, общински и музейни работници, които оставиха китка цвете под съпровода на Духовия оркестър. В словото си кметът Добри Беливанов припомни историята на празника. За първи път честването на народните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 г. По инициативата на група интелектуалци през 1922 г. тогавашният министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски Стоян Омарчевски внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. По идея на професор Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“ отново е възстановен. От 2002 г. се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула. „Припомням историята, за да не остане този празник само почивен ден за учениците, а за да помним и знаем имената на нашите будители“, посочи в обръщението си кметът.

    На общинската церемония не присъства областният управител на Хасково Станислав Дечев. Той поднесе цветя пред Паметника на будители по-рано през деня, придружен от заместничката си д-р Стефка Здравкова. Губернаторът поздрави по повод 1-ви ноември и всички хасковлии чрез официалната страница на администрацията в социалната мрежа.

    В същото време от Областната администрация тръгна и интересна инициатива в интернет. Тя е на участниците в Младежкият областен съвет за иновации към Областния управител. В социалната мрежа те подхванаха инициативата под наслов: Бъди горд българин! Помни и продължи …

    Младите хора призовават всеки потребител на социалната мрежа да публикува патриотична песен на стената си и днес facebook да стане български!

    Бъди горд българин! Помни и продължи традицията… с хаштаг #помни и #продължи

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Ге
      гербаджия
      51 -16
      13:33, 1 ное 2017
      Г-н областния да беше го празнувал ден по- рано тоя ден на будителите, да не го изпревари някой в ранни зори китки хукнал да поднася. И що не се присъедини към тържеството на общината? Хайде скарали се в ГЕРБ скарали се-,но защо точно в този ден трябва да си правят солови акции. Общината по протокол е организатор на подобни тържества, другите се присъединяват. Той какво си помисли Областния, че е кмет ли...размина му се нещо май. И е много показателно отношението на редовите гербери към това разделение- след кмета вървят общинска съветничка и председател на ГЕРБ жени с кошница цветя от ГЕРБ . Браво! Има здравомислещи хора в тая партия, които не угаждат на щенията да стане кмет на един управител , дето не му стига властта и славата. затова стана голяма част от тая дандания в Хасково.
      • Ха
        Хасковлия
        54 -17
        13:45, 1 ное 2017
        Не познавате ли Станислав, от преди да стане областен? Много ограничен умствено, но изпълнителен - перфектната маша, на Б.Б. и Цв. Цв.. Мисля, че ГЕРБ-Хасково, трябва наистина да преусмисли цялата ситуация ,и да излезе със становише. Достатъчно се изложиха власт-имащите, а да не забравяме, че двете години до изборите ,ще се изтъркулят, като Тиква по калдаръмена Банкянска улица.
        Чак сега разбирам, че има " Младежки областен съвет" към Областната управа.
        Кой ли участва в него???
      • Чи
        читател
        47 -6
        14:47, 1 ное 2017
        Грозна работа,дори в такъв ден не могат да превъзмогнат егоизма и властолюбието си. Вместо да обединят жителите на Хасково и да почетат деня на будителите,те се делят.Жалко за всичко!
      • На
        Назначения
        6 -1
        22:21, 1 ное 2017
        Председателката на Герб жени е директорка на Младежкия и се назначава и уволнява от кмета, така че правилно е избрала кметската церемония.
    • 2
      Об
      обикновен Хасковлияh
      20 -53
      14:54, 1 ное 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Jo
        John
        25 -3
        16:57, 1 ное 2017
        Мълчи, бляд, изглеждаш по-умен!
        Пунктуация липсва!
        От текста Ви излиза, че другаря Дечев е бил в ръководството на общината, кога?!
        Как Ви дават дипломи за основно образование?!
      • Ьн
        ЬНУАК
        0 -1
        20:12, 1 ное 2017
        ...... " Кн(?)слов"...."ХасковлиЙ (!?!) ..." ..... " беЩе" .... " отОбщината" ..... раптата й яснъ ....дъ влени убиийъ оть инък зъ гъ втасаме ептен уткъм лявуту уко на десийъ джонгъль
    • 3
      Не
      нещастници
      17 -5
      16:18, 1 ное 2017
      Драги ми хасковлии, нима очаквате нещо друго от ограничените умствено областен и кмет? Освен тъпотии нищо не очаквам от тия герберски нещастници. Да се омитат от града и държавата!
    • 4
      Ге
      Гергана
      29 -9
      17:17, 1 ное 2017
      Станко тъпото е областен управител- егати държавата щом тъпак като станислав дечев е областен
    • 5
      Ма
      мастикаджия
      27 -9
      17:52, 1 ное 2017
      По тъп областен е невъзможно да имаме!Дори Румен Данев е по умен от тоя.
    • 6
      До
      достоен
      11 -34
      18:01, 1 ное 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 7
      Резил ! Срамота !
      Областните управители трябва да се избират пряко от гражданите......а не да се назначават по партийна линия........Тогава няма да има такива недоразумения като сегашния......
    • 8
      До
      достоен
      4 -1
      07:16, 2 ное 2017
      Пиярката на Общината ще е предложим за Областен.Тя и без това скришом плюе Дядото..Ще я подкрепим защото седи на два стола
    Последни новини