От х:

Днес в x:

Volvo ше произвежда само четирицилиндрови модели

Всички знаем, че в момента има тенденция автомобилните производители да намаляват размера на своите двигатели и да възприемат все повече различни ефективни технологии. Една компания обаче прави крачка пред своите конкуренти с задоволяването на защитните на околната среда. Понастоящем повечето компании се задоволят с предлагането на хибридни версии на някои свои модели. Анонимни източници от Volvo обаче са потвърдили, че в близко бъдеще шведският автомобилен производител ще ползва само четирицилиндрови двигатели – доста смел ход, който малцина други фирми биха си позволили.

Това означава, че компанията ще се разграничи от ползването на всякакви пет, шест- или осемцилиндрови двигатели. Същевременно шведите подчертават, че новите им четирицилиндрови модели ще бъдат точно толкова мощни, колкото и по-старите си варианти с повечко цилиндри.

Няма спор, че има доста логика в този ход (поне в този исторически момент), като бъдещите правила на ЕС ще снижат позволените емисии на СО2 до 120 г/км със срок до 2015 година. Дългосрочната цел пък е 95 г/км до 2020 година. По-ранното адаптиране до тези рамки ще помогне на Volvo да спести време и средства, както и да се концентрира върху други аспекти от развитието на продукцията си в бъдеще.

Преминаването към четирицилиндрови двигатели ще означава, че компанията ще трябва да внедри огромна гама от технологии, с които да поддържа агрегатите си малки, но мощни. Това със сигурност ще включва турбо плюс директно инжекционно впръскване, както и други по-непопулярни техники. Същият анонимен източник е разкрил пред Auto Motor und Sport, че докато всички двигатели на Volvo ще бъдат четирицилиндрови, то техният капацитет ще варира.

Благодарение на заем от Европейската инвестиционна банка в размер на около 600 милиона долара вече е започнала работата по следващото поколение четирицилиндрови двигатели. Всъщност първият двигател от новата програма ще бъде 1.6-литров дизелов агрегат, който би трябвало да замени двигатели на PSA Peugeot Citroen, използвани в момента. Въпреки това новият двигател едва ли ще се появи в някакви модели преди 2010 година.

В допълнение първите хибридни автомобили на Volvo скоро ще бъдат готови за излагане пред публика и трябва да се появят в следващите няколко години. Определено преминаването на марката към малките икономични двигатели ще се окаже хит сред повечето потребители в Европа, които все още са шокирани от скорошните скокове в цените на горивата.

Източник: rs-auto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини