От х:

Днес в x:

От 200 до 300 лв. олекват родителите на първолаците по подготовката за училище

С минимум 200 лева трябва да се стегнат родителите на първолаците през тази година. Сметките са много относителни заради изобилието на пазара, разбира се, но все пак най-елементарните първоначално нужни пособия и екипировка няма да паднат под два-три стотака.

Напливът по книжарниците вече започна. Родители със списъци обикалят, за да изпълнят заръките според изискванията на преподавателите.

Минимум 10 тетрадки са нужни първоначално с тесни и широки редове и големи квадратчета за първолачето. Разнообразието тук действително е море, както във визията, така и в качеството, и сумата за бройка. Сумата за  една тетрадка формат A5 от 20 листа е от порядъка на 0,25 лв. за такава от рециклирана хартия, която е малко по-белезникава, но пък върши същата работа, като тази с бели листове на цена от  0,45 лева.

Лев е пакетче етикети, като изборът на картинки тази година пада върху супер героите Калинката и Черния котарак и идолите на малките момичета от Дисни сериалите. Ана и Елза от „Замръзналото кралство“ определено са сред фаворитите на първокласничките при избора им на раници. Те пък струват в диапазона от 50 до 150 лева в зависимост марката, размера, подсилването на гърба и раменете за удобство, както и дали са с колелца или не. А в тях първолакът трябва да има подготвени още и найлонови облекчи за тетрадките, за които родителят се бърка с по 0,60 лв. за брой, ако са от стандартните-прозрачни. Около 12 лева се отделят задължително за бои, скицник, моливи, химикали, гумичка, острилка, пластелин.

Учебните пособия по избираемите предмети, които се плащат от родителите, в зависимост от издателството и предмета варират в цената, но горе долу са от порядъка на 15-20 лева единия.

За удобството на децата в организацията на учебниците и тетрадките по даден предмет, учителите предлагат това да стане в папки-джоб. Тяхната цена в зависимост от екстрите-дали са с разширение или не, както и от формата, отново варира-от 0.80 лв. до 1,20 лв.за брой.

Поне още с 45 лева родителите трябва да са подготвени за набавяне на нужното за часовете по физическо-анцугов комплект и гуменки.

В училищата в Хасково, където има въведена униформа, родителите на първолаците бъркат задължително за около 70 лв. в джоба си за комплект. Сметката за облеклото за първия учебен ден и за останалите не е никак по-малка. Официална рокля за момичета струва от порядъка на около 48-55 лева. Прибавяйки аксесоарите, чорапогащник и обувки, сметката няма как да не набъбне до 100. Толкова горе-долу се движи и за стягането в приличен вид на момчетата първокласници за празничния ден, когато те ще чуят за първи път да бие училищния звънец.

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Па
    Пафкаджия
    3 -4
    18:53, 12 сеп 2017
    Това ми са цигарите за месеца.Кожодери!
  • 2
    21
    21
    1 -2
    00:49, 13 сеп 2017
    И баш тази ко фа ли намерихте да интервюирате., или снимате не съм 4ел статията , това е най мразената ко фа в Орфей, БАХ ТИ И ГРОЗО ТИЯТА МИРИЗЛ ИВА
  • 3
    Кр
    Краси
    3 -1
    08:08, 13 сеп 2017
    И ако сте в училище в което взимат пари за ремонт на класните стаи,като Смирненски ще мините 350 лв.
  • 4
    21
    21
    1 0
    09:02, 13 сеп 2017
    на Веспрем е по евтино отколкото при тая ми ризливата



Случаен виц

Последни новини