От х:

Днес в x:

12 °C

Спипаха българи с контрабандни препарати за растителна защита, забранени в ЕС

В разгара на селскостопанската работа, митническите власти на ГКПП Капитан Андреево спипаха българи, които са се опитали да прехвърлят нелегално препарати за растителна защита от Турция в България. Освен, че са на цена в пъти по-ниска от тази у нас, много от препаратите, които се купуват от южната ни съседка са забранени за използване в страните от Европейския съюз.

Заловеното количество на входа на България е общо 465 литра и 143 килограма. Контрабандата е разкрита при два отделни случая.

При единият от тях на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси" от Турция пристига автобус с българска регистрация.

Шофьорът и пътниците му обявяват пред власите, че не пренасят стоки или валутни ценности, които подлежат на деклариране.

Въпреки това превозното средство е отклонено за щателна митническа проверка от служители на мобилна митническа група. При проверката в багажното отделение, под седалките и в личния багаж на един от пътниците, са открити 223 литра и 30 кг препарати за растителна защита, забранени за внос в България и ЕС. На нарушителя, български гражданин, е съставен акт по Закона за митниците и е задържано обезпечение от 100 долара. Той се е държал агресивно и се е опитал да осуети проверката, затова му е съставен и акт за възпрепятстване работата на митническите служители.
При другият от случаите контрабандата е иззета от лек автомобил, с турска регистрация, влизащ в страната ни от Турция. Превозното средство е управлявано от жена, българска гражданка, пътуваща сама. От служители на ГД „Гранична полиция" е подадено искане за щателна митническа проверка на превозното средство и пътничката. При извършената проверка се установява, че багажника и купето на автомобила са пълни с общо 319 туби и пакети, съдържащи 242 кг и 113 литра недекларирани препарати за растителна защита от 9 различни търговски марки - произведени в Турция и също забранени за внос в България и ЕС. Нарушителката е със санкция по Закона за митниците.
Контрабандните пестициди са иззети и подлежат на унищожаване.
През изминалите два месеца, митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали общо 792.5 литра и 427.4 кг забранени за внос пестициди. 

Красимира Славова

 

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ni
  Nikito
  16 -2
  14:05, 3 авг 2017
  Точно, защото са в пъти по-евтини (и по-ефективни), за това са забранени в ЕС!
 • 2
  За
  Защо?
  14 -1
  14:53, 3 авг 2017
  Плодове и зеленчуци обработвани с тях не са забранени нали?
 • 3
  Ми
  Минчо
  6 0
  20:51, 3 авг 2017
  И лекарствата са по-евтини в Турция, но официално не може... Защото мафията так и изобщо в ЕС не ги позволява, Трябва тук да има луди печалби!!! Ами перилните препарати, памперсите - защо и те са по-евтини в Турция и даже с превоза и препродажбата им са пак по-евтини? Защото тук СА ЛУДИ ПЕЧАЛБИ! Шуменският производител на перилни препарати, кой постоянно бълва реклами, внася всичките съставки от Турция!
 • 4
  Гь
  Гьотере видял
  1 -3
  21:59, 3 авг 2017
  Гледам все "експерти" са се изходили по въпроса, та рекох и аз едно лайшко мнение да дам. Абе, асковски кауни, що не погледнете КОЙ изнася лекарства в Турция? Дали между износителите има един единствен, който да не произхожда от "строителите на светлото комунистическо бъдеще"? Нали тези лекарства ги внасяме от ЕС та да лекуваме такива кауни като вас, но червената мафия ПРАВИЛНО е решила, че на скотове като вас не им се полага лечение и изнася лекарствата на хората в Турция. Ако така я карате само на билколечение ще я карате, докато ви дойде акъла в празните кратуни или докато съвсем изчезнете. И на изборите все за комунисти и за децата им да гласувате!
  • А бе бостанджия, дето все кауни и карпузи са ти в главата, какви червени, какви зелени намери в статията, че да лаеш "лайшко" мнение? Нали си тиква, реши, че и ние се лекуваме с препарати за растителна защита.

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини