От х:

Днес в x:

Мирослав Боршош обвинен за умишлена безстопанственост

Прокуратурата обвини Мирослав Боршош за нецелесъобразно разходване на 17 млн. лв. от бюджета от НДК за европредседателството и умишлена безстопанственост.

Той бе призован за 11 часа и пристигна с адвокатката си Даниела Доковска. Боршош остана при прокурорите от спецзвеното "Антикорупция" едва около 15 минути. 

На излизане от сградата той обясни пред журналистите, че е поискал да види доказателствата срещу него, но разследващите му отказали, съобщиха БТА и "Фокус".

"Не се отказвам от всичко, което съм свършил през тези две години. Всичко, което сме постигнали е било по законен път", каза бившият директор на НДК.

Мирослав Боршош допълни, че във вторник, пред временната парламентарна комисия ще представи своята позиция и истината по случая. 

Комисията реши да бъдат изслушани бивши директори на НДК.

Боршош бе отстранен от поста си заради съмнения със злоупотреби от министъра на председателството на ЕС Лиляна Павлова, после премиерът Бойко Борисов го върна на поста, но той се оттегли сам. 

От Специализираното звено „Антикорупция“ съобщиха, че обвиненията срещу бившия изпълнителен директор на НДК са за нецелево разходване на средства и умишлена безстопанственост. 

От извършените до момента действия по делото - разпити на свидетели и изготвена съдебно- счетоводна експертиза е установено, че с решение на Министерски съвет е увеличен бюджетът на НДК със 17 млн. лева, като средствата са били с целево предназначение – за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година. 

След получаването на средствата, в периода от 23.08.2016 г. до 31.01.2017 г. в нарушение на Закона за публичните финанси, Мирослав Боршош е разпоредил част от целевите средства – в размер на 1 718 243 лева да бъдат изразходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. От това са настъпили вредни последици за държавата в размер на 1 718 243 лв. 

В хода на разследването е установено още, че в периода 18.09.2015 г. – 27.09.2016 г. Боршош умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на повереното му имущество и от това са последвали значителни вреди за НДК в размер на 28 399 лв. 

Мирослав Боршош е отправил искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил „Ситроен С4“ и с микробус “ Хюндай“. Въпреки това и преди да изчака решението на МС, на 18.09.2015 г. Боршош е сключил договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил “Лексус ЛС 600“ за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв.

На 16.10.2015 г. Министерският съвет е уважил искането на Мирослав Боршош от 09.09.2015 г. и на НДК е предоставен за временно ползване и стопанисване автомобил „Пежо 607“. Изпълнителният директор обаче не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил “Лексус ЛС 600“, за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв. 

На Мирослав Боршош е взета мярка за неотклонение „Подписка“. 

Повдигнатите днес обвинения са начални работни обвинения. Продължава събирането на нови доказателства и анализ на целия събран доказателствен материал. Продължава анализът на плащания с бюджетни средства не за целта, за която те са били отпуснати, както и анализът на договорите с външни изпълнители, които Боршош като изпълнителен директор е сключвал, уточниха от прокуратурата.

Посоченият договор за оперативен лизинг на лек автомобил „Лексус ЛС 600“ е само един от тези договори. До настоящия момент са изискани всички такива договори, сключени от изпълнителния директор до месец юни 2017 година – над 4000 на брой. Веднага след приключването на финансовата инспекция от АДФИ, ще бъде изискан докладът от тази инспекция с оглед констатациите и изводите, касаещи законосъобразността на проведените обществени поръчки за строителство и ремонт на сградата на НДК за нуждите на предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини