От х:

Днес в x:

Цацаров напусна заседанието на ВСС заради протест с болтове

Членове на ВСС, сред които главният прокурор и председателят на ВАС Георги Колев, напуснаха заседанието заради протест-бдение с болтове в защита на Лозан Панов.

Така подкрепата за председателя на Върховния касационен съд (ВКС) пред сградата тази сутрин провали заседанието на ВСС.

Причината за протеста беше точка от днешния дневен ред. Кадровиците трябваше да разгледат сигнал на сайта "Блиц", че Панов е участвал в партийно-политически митинг. Става дума за протест в подкрепа на изгонения католически свещеник от Белене Паоло Кортези, който не беше организиран от партия, но на него присъстваха представители на Реформаторския блок и "Да, България". 

В знак на протест днес около 40-50 граждани протестираха с плакати с надписи "Да не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци" и поставиха символично болтове, напомняйки за случилото се с колата на НСО, която возеше Панов. Въпреки че беше установено, че има липсващи и развинтени болтове на една от гумите, прокуратурата отказа да образува проверка, защото нямало данни за престълление.
На влизане демонстрантите аплодираха председателя на ВКС и освиркаха колегата му Георги Колев - част от мнозинството във ВСС против него. 

След като гласуваха останалите точки от дневния ред и се стигна до тази за поведението на Панов, председателят на ВАС заяви, че докато не бъде осигурена спокойна обстановка за работа, той няма да участва в заседанието и го напусна. 

Главният прокурор пък го подкрепи с думите: 

"Гледайки монитора пред себе си, отварям сайт на подсъдимо лице - виждам болтове. Гледам друг сайт на обвиняем, виждам същото. Някак си този цирк ми идва в повече, желая ви приятна работа". 

След това и Цацаров и напусна залата, заедно с още няколко от членовете на ВСС, които гравитират покрай него. Така вече нямаше нужния кворум и заседанието се провали. 

Соня Найденова, която остана, обаче напомни, че ВСС неведнъж е работил при протести - граждански, с агнешки главички, с некролози, но никога не е прекъсвал работата си. 

В този момент протестиращите дори вече си бяха тръгнали.

Самият Лозан Панов отказа да коментира.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини