От х:

Днес в x:

Истински истории за излекуване "по чудо"

Без пулс за 45 минути
Четирсетгодишната Руби Граупера-Касимиро от Флорида успешно родила със секцио. Нищо не вещаело беда. Но когато я преместили от операционната в стаята, тя внезапно загубила съзнание и пулс не се усещал.

Лекарите започнали да реанимират, без да са наясно какво се случва. Усилията им не давали резултат, 45 минути сърцето биело, но не помпало кръв. След два часа безуспешни опити да спасят живота на Руби, лекарите решили, че ситуацията е безнадеждна. Извикали близките да се простят с жената. Когато лекарят се готвел да спре всички апарати, медицинската сестра, поглеждайки показанията им, казала "Стоп!". Също така неочаквано сърцето на Руби започнало да бие нормално. Тя "оживяла".

Оказало се, че амниотична течност (околоплодни води) е попаднала в кръвоносните съдове на Руби. Тя предизвикала блок на сърцето и нарушила кръвния ток. Състоянието е крайно рядко и води до увреждания в главния мозък.

Сега Руби е напълно здрава. Лекарите не са сигурни защо е "оживяла", вероятно околоплодната течност се е разтворила.

Загадъчно изчезване на рака
В човешкото тяло всяка минута се образуват "неправилни" клетки, които биха могли да дадат началото на злокачествен тумор. Имуната система ги разпознава и ги унищожава безпощадно. Но ако това не се случи, се образува рак и тогава идва ред на медицината. 

Един от необяснимите случаи, когато безнадежден онкологичен пациент оздравява без лечение, е описан от лекарите в болницата Сейнт Джеймс& (St James' Hospital) в Дъблин.

Жена на 74 години се обърнала към клиниката, заради странен обрив на крака. Изследванията показали, че става дума за рак на кожата. Терапията била неефективна, тъй като ракът бил напреднал. Възрастта на пациентката не позволявала ампутация.

Докато онколозите да решат с какво могат да помогнат на жената, ракът започнал да се намаля, а след 20 седмици изчезнал. Макар първата биопсия да не оставяла място за съмнения в страшната диагноза, нова биопсия показала, че няма ракови клетки. 

Подобно "чудотворно изцеление" се случва при 1 от 100 хиляди онкоболни. Важно е да се изясни защо. Може би ако установят причините, лекарите ще могат да помогнат на останалите 99 999 пациенти.

Удивително съвпадение на мнима и реална болест
Наричат аневризмата на аортата "тихия убиец". При това състояние на стената на аортата се появява отслабен разтегнат участък. Човек няма симптоми, но години живее с бомба със закъснител в гръдния кош. Кръвното налягане в аортата е високо, а най-опасното усложнение е разкъсване (руптура) на аневризмата, която нелекувана води до животозастрашаваща кръвозагуба.

Джим Малой на 75 години, след като се пенсионирал, заработвал като "актьор" в Университета на Вирджиния (University of Virginia). Той трябвало да изиграе симптомите на една или друга болест, за да се учат студентите да поставят диагнози.

Веднъж Джим симулирал аневризма на аортата пред третокурсника Райън Джоунс. Актьорът се оплаквал от болки в стомаха и световъртеж. Студентът започнал да преглежда корема на "пациента" и открил характерна пулсация. Ултразвукът потвърдил диагнозата - аневризма на аортата с диаметър 6 см с риск за разкъсване 50%. Оперирали Джим и животът му бил спасен от реалната аневризма, симптомите на която симулирал и която иначе скоро щяла да се разкъса. 

Амеба изяжда мозъка
Историята е от 2013 год. Кали Хардиг - 12-годишно момиче от Арканзас, получила силно главоболие и гадене. Родителите ѝ я завели в болница, където лекарите поставили шокираща диагноза.

Ден преди това момичето играло с приятелки в аквапарк. Лекарите предполагат, че именно там от замърсената вода в носа ѝ са попаднали болестотворни амеби. Едноклетъчните паразити тръгнали по обонятелните нерви, достигнали до главния мозък и започнали да го изяждат. Прогнозата била крайно неблагоприятна. До този момент в Америка били известни само два случая на излекуване. Лекарите казали на близките, че вероятно момичето няма да преживее следващите 48 часа. Но решили да се борят за живота му до последно.

Давали на Кали противогъбични препарати и антибиотици, понижили телесната ѝ температурза до 34°C, за да намалят отока на главния мозък. Кали е третият в историята оцелял пациент. Сега е здрава и се чувства добре.

Няколко дни по-късно подобна история се случила с 12-годишен във Флорида. Но аналогичното лечение не дало резултат и детето починало. Лекарите не могат да обяснят защо единични пациенти оцеляват, а в над 99% от случаите на заразяване с тези редки амеби е смъртоносно.

Без сърце 118 дни
Четиринайсетгодишната Д'Зхана Симънс от Южна Каролиа страдала от дилатационна& кардиомиопатия. При това заболяване сърдечният мускул става слаб и не може нормално да изпомпва кръвта.  Направили трансплантация, но организмът отхвърлил новото сърце. Лекарите нямали избор - включили момичето на изкуствено сърце.

Ново донорско сърце се намериоло едва след 4 месеца. През това време кръвта циркулирала в тялото на момичето благодарение на апарата. Подобна операция никога не била правена в такава млада възраст и до този момент нямало пациент с отстранено сърце за толкова дълъг период. 

Д'Зхана дочакала след 118 дни новото сърце и втората трансплантация преминала успешно.

Обезглавеното момче
През 2008 год. деветгодишният Джордан Тейлър бил фактически обезглавен при автомобилна катастрофа. Лекарите наричат състоянието ортопедична декапитация - черепът бил напълно отделен от горния прешлен. Но гръбначният мозък останал цял. По компютърната томография и ЯМР лекарите преценили, че шансът Джордън да оцелее е под 1%.

Черепът на момчето бил прикрепен за гръбначния стълб с титаниеви пластини. След три месеца малкият пациент бил изписан и тръгнал на училище. 

Сърцето се излекува само
През август 2012 год. 23-годишният Майкъл Кроу внезапно се вцепенил. Дошъл бързо на себе си, но след няколко минути пристъпът се повторил. Майка му го откарала в болница. Изследванията показали, че Майкъл има миокардит - възпаление на сърдечния мускул, предизвикано от вирус. Сърцето му работело на 25%. Скоро то можело да изпомпва едва 10% от кръвта му.

В болницата включили Майкъл на апарат, който му осигурявал дишане и кръвообращение. Лекарите казали, че няма да оживее без трансплантация на сърце. През следващите 17 дни състоянието му се влошавало, сърцето му спирало по два пъти на ден.

В една ранна утрин обаждане по телефона известило, че е има доноско сърце и то ще бъде доставено през нощта. Но след няколко часа станало ясно, че операцията не може да бъде проведена. Майкъл развил сепсис - заразяване на кръвта.

Лекарите и роднините се подготвяли за най-лошото  Но скоро артериалното налягане на Майкъл започнало да се покачва. Изследванията показали, че лявата част от сърцето функционира нормално. След четири дни Майкъл бил включен към друг апарат, който помагал само на дясното предсърдие и камера. В момента Майкъл е напълно здрав и се чувства добре.

Чудодейна арахнотерапия
Дейвид Бланкарт оцелял в страшна катастрофа с мотор, но краката му останали обездвижени. Останал цели 20 години в инвалиден стол, докато не претърпял друг нещастен случай. 

Според собствения му разказ, Дейвид бил ухапан от кафяв паяк-отшелник. Отровата на този паяк е толкова опасна, че го подрежда наравно с черната вдовица. Дейвид преживял и тази злопопука. Бил осем месеца на болнично лечение, а един ден медицинската сестра забелязала спазъм на мускулите на крака му. Направили изследвания, които показали, че има шанс за възстановяване. След няколко дни Дейвид можел да ходи. 

Макар ухапването на паяка да играе определена роля в тази история, няма никакви доказателства, че отровата му по някакъв начин е помогнала за възстановяването на Дейвид. Даже е под въпрос дали е имало наистина такова ухапване, защото в района, където живее Дейвид, не се срещат паяци-отшелници.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини