От х:

Днес в x:

Борисов само с медии в КСНС. Преглед на печата

Разсекретяването на стенограмата за КТБ продължава да е сред актуалните теми на всекидневниците.

"Държавният глава Румен Радев качи на сайта си стенограмата на консултациите за банковата криза, водени при неговия предшественик Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. Стана ясно, че са обсъждани два сценария. Първият - за банкова ваканция (да се ограничи размерът на парите, които може да се теглят в брой) е отхвърлен автоматично, вторият е пълна подкрепа за банките. Времето показа, че правилно е избран вторият сценарий, коментира в пред БТВ бившият лидер на БСП и бивш председател на Народното събрание Михаил Миков. На предшестващата среща в Народната банка банкерите дадоха твърд отпор на сценарий №1 и всъщност въпросът се реши там, на чисто експертно равнище. Иначе идеята за спиранията преводите към чужбина и спиране на тегленията щеше да доведе до още по-голямо засилване на паниката и щети за бизнеса, каза още той. На въпрос защо прехвърчат искри между него и тогавашния гуверньор на БНБ Иван Искров, Миков отговори: "Виждате, че през цялото време разговорът се колебае около няколко предположения, а точните цифри ги няма. Нашата банкова система е в изключително добро състояние - и тогава, и сега, парите, които са по различни депозити, по набирателни сметки са десетки милиарди и исках с това да обоснова, че паниката и сигналите, които идват от страна на БНБ, и исканията за извънредни мерки от типа на банкова ваканция не са необходими". Запитан дали е вярвал на Искров, че "БНБ няма никакъв принос към случилото се", Миков каза, че да, "но той (Искров) зае една оправдателна позиция". "През цялото време БНБ се опитваше да вкара усилено правителството, което беше в полза на опозицията", добави той. Промени в правителството не са били направени и финансовият министър Петър Чобанов не е бил сменен, както настоява тогава опозицията, "защото седмица по-рано беше решено, че се отива на избори, че парламентът ще функционира до края на лятото, че президентът ще го разпусне и ще свика извънредни избори и че всичко това трябва да стане спокойно, включително и заради ситуацията в банковата система", обясни още..." - в. "Сега".

"КСНС беше единственото място, където отговорните хора в държавата могат спокойно да разговарят, оттук нататък ще участвам на КСНС само ако медиите са вътре. Няма да допусна да ме карат с друга държава и някой да си прави евтин пиар. Ако след това ще ми държат гарес за всяка дума или ще става ясно след 2-3 години, не виждам абсолютно никакъв смисъл да се прави без медии. Така че оттук нататък моето участие ще бъде свързано само ако 100% се предава по телевизията или долу на монитори, а не след 2-3 години да ми вадят думи и коментира. Това направиха вчера", заяви Борисов. "Стенограмата за КТБ е в моя услуга, прочетох я днес. Всички стенограми да се публикуват и аз да публикувам стенограмата за Грипен. Да ги вземат всичките служби ако искат. Ето сега развил се болт на НСО кой носи отговорност, ако мога да прехвърля цялата отговорност на президента", каза министър-председателят. В допълнителен коментар на изявлението вчера на президента Румен Радев, обясни: "Най-добронамерен съм! Стиснах си зъбите забраних на групата да говорят на трибунка за назначенията на патриотите на въпрос от Кутев. Вчера Радев отговори ли за неговия министър и съветник, че се е направил на Хитлер, каза ли той, че е надопустимо", заяви премиерът. "Виждате как от една шега трябваше да му вземе главата. Свестно момче беше. Снимал се в музей. Когато хвърляш камъни в стъклена къща, ще се счупи и твоето прозорче. Очаквам в понеделник указ от президента за отстраняването на Пламен Узунов, обяви премиерът Бойко Борисов по повод на публикуваните преди време снимки на бившия служебен министър на вътрешните работи и съветник на президента с нацистки поздрав", заключи Борисов." - в. "Стандарт".

Инцидентът с хеликоптер "Пантер", при който загина капитан Георги Атанасов, също е сред темите на неделните вестници.

"Благодаpение на пpофеcионалните кaчеcтва на загиналия пpи инцидента c военния xеликоптеp "Пантеp" кaп. Гeоpги Атанаcов животът на дpyгите двама от еĸипажа е cпаcен, обяви в cъбота миниcтъpът на отбpаната Кpаcимиp Каpaкачанов... Каpакaчанов cе е обадил лично на бащата на загиналия пилот, за да изpази cъболезнования. В петък по вpеме на морcкото yчение "Чеpно моpе", в ĸоето cа yчаcтвали xеликоптеpи "Пантеp" от ВМС, cе е пpовеждала cтpелба по моpcкa цел..." - в. "24 часа".

"Загиналият командир на екипажа на военния хеликоптер, който падна вчера в Черно море по време на военно учение, ще бъде повишен посмъртно в звание. Това обяви пред Би Ти Ви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. От думите му се разбра, че 38-годишният капитан Георги Анастасов ще бъде повишен в майор. Военният министър уточни, че командирът е заслужил това заради професионалните си качества, които му помогнали да спаси живота на другите двама души в хеликоптера. Те са в стабилно състояние и с нормални жизнени функции, съобщиха от военното министерство. Каракачанов обясни, че до инцидента се стигнало, след като перката на вертолета се е закачила на пилона, на който се окачват знамената на един от корабите, които взели участие в морското учение "Черно море 2017". Пилотът на хеликоптера обаче овладял машината и се е отправил към брега. "Явно в следващите минути апаратурата на хеликоптера дава проблем и той го връща обратно към кораба, за да може да бъде приводнен т.е. да бъде свален във водата близо до кораба, за да могат по-бързо и по-ефективно да работят спасителните екипи. На практика връщайки хеликоптера към кораба със своите действия е дал възможност на своите колеги да се спасят", добави Каракачанов. Той каза още, че министерството на отбраната ще поеме всички разходи по погребението." - в. "Дневник".

"За месец се преустановява дейността на вертолетите "Пантер" и, ако се наложи, морското пространство на България ще се охранява от вертолетите "Кугър". В този срок трябва да се произнесе комисията, която разследва инцидента с хеликоптера "Пантер", паднал вчера при военно учение в Черно море.Това стана ясно на пресконференция на Щаба на военноморските сили във Варна, съобщи Инвестор, позовавайки се на БНР. При инцидента загина капитан Георги Анастасов, а двамата му колеги пострадаха и са на лечение във Военноморската болница без опасност за живота. Съмнения за техническата изправност на машината няма. Предният ден хеликоптерът е изпълнявал задача с далеч по-голяма сложност. Благодарение на действията на загиналия капитан Георги Анастасов е спасен животът на двама негови колеги и е избегната по-голяма морска трагедия с жертви, включително от намиращите се в района плавателни съдове. Командирът ще бъде повишен в звание майор посмъртно, съобщи пред bTV военният министър Красимир Каракачанов. Ще бъде награден и водолаз, член на спасителния екип, благодарение на когото другите двама летци са извадени от морето.С риск за собствения си живот той слязъл до потъналата машина, счупил вратата и извадил командира Анастасов. Междувременно другите двама членове на екипажа са качени на борда на плавателните съдове в района. Каракачанов обясни как се е стигнало до инцидента. Той заяви, че по време на морското учение "Черно море" 2017, в което са участвали хеликоптери "Пантер" от военноморските сили, се е провеждала стрелба по морска цел... Според министър Красимир Каракачанов не може да се каже, че инцидентът е въпрос на неподготвеност на екипажа. 9 юни е черен ден за флота и за държавата, каза флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на флотилия бойни спомагателни кораби и ръководител на учението "Черно море - 2017", по време на което стана инцидентът. Чубенков уточни, че произшествието се е случило, след като той е подал сигнал за край на учението. Отлитайки, вертолетът е влязъл в съприкосновение с предната мачта на фрегатата "Дръзки", от която са отрязани около 20 сантиметра... Падането на хеликоптера коментира и премиерът Бойко Борисов. Той оцени високо постъпката на загиналия пилот, но и отправи остра критика за недостига на пари за армията. "Ние сме купили възможно най-добрия хеликоптер в света. И понеже застраховките на важат за военната техника, сме загубили и 50 милиона лева вчера, освен безценния живот на един прекрасен летец. 50 милиона лева бяха коледните надбавки на пенсионерите. Когато си говорим за такива скъпи играчки и хобита, трябва да преценяваме кое е най-важното", заяви Борисов, цитиран от Нона тв. "Когато изведнъж се появяват такива огромни харчове за отбрана, Корнелия Нинова беше единствената, която не подкрепи двата процента за въоръжаване", каза още премиерът..." - в. "Сега".

Разкритите корупционни практики в ДАИ също са сред темите на всекидневниците.

"Шеcтима от задъpжаните по подозpение за коpyпция cлyжители от Изпълнителна агенция "Автомобилна админиcтpация" полyчиxа обвинения. Става въпpоc за Емил Михайлов, Венцислав Георгиев, Николай Стоилов, Георги Младенов, Атанас Тодоров и Данчо Драганов. Вcички те cа изпитващи и cа обвинени за yчаcтие в оpганизирана пpеcтъпна гpyпа. Един ще отговаpя и за подкyп..." - в. "24 часа".

"Вчера беше съобщено, че зад решетките са над дузина служители на агенцията и шефове на столични автошколи, които заедно с тях са се уговаряли за по-лесно минаване на практическия шофьорски изпит за тези курсисти, които си платят. До обвинения обаче се стигна само срещу Емил Михайлов, Венцислав Георгиев, Николай Стоилов, Георги Младенов, Атанас Тодоров и Данчо Драганов. Всички те са изпитващи и са обвинени за участие в организирана престъпна група. Един ще отговаря и за подкуп. Заради акцията в ДАИ, в четвъртък и петък шофьорски изпити в София нямаше..." - в. "Труд".

"Само един от обвинените в корупция служители на ДАИ остава в ареста, постанови спесъдът. Това е спряганият за ръководител на престъпната група Венцислав Георгиев, предаде bTV. Общо 14 души бяха задържани след акция на ГДБОП, започнала в сряда вечерта и продължила в четвъртък. 12 от тях са от ДАИ, както и двама ръководители на автошколи. Впоследствие шестима бяха обвинени за манипулиране на шофьорски изпити по кормуване.Двама от колегите на Георгиев са пуснати с мярка "парична гаранция" от 7000 лв., а трима - от по 1000 лв. В съдебната зала е станало ясно, че за половината от обвиняемите не са използвани СРС. Адв. Константин Симеонов коментира пред bTV, че всъщност има повече събрана "фактология" за някои от изпитващите, които сега са свидетели, а не за тези, срещу които бяха повдигнати обвинения. Сигналът за корупционната схема е получен в ГДБОП на 16 май тази година, но периодът, който се разследва, е от началото на миналата година. Схемата е обхващала изпитите за кормуване. Автошколите, заедно с техни хора в ДАИ, са плащали, за да се нагласи предварително жребият кой ще води изпита. Целта е била това да правят инструктори, с които резултатът да може да се манипулира, допълни Нова тв. В хода на разследването бяха открити над 116 хиляди лева в различни валути, скрити на различни места. Намерени са суми, скрити в книги, между документи и в автомобили. До този момент са направени 36 обиска. Сумите, които неопитните шофьори са давали под масата, са между 50 и 100 лева.Според някои от задържаните те взимали пари "на морален принцип" - само от онези, които не могат да шофират. Това предизвика коментари, че така на практика на пътя се пускат водачи, готови за убийци." - в. "Труд".

Вестниците съобщават също, че Атанас Атанасов е новият председател на ДСБ.

Бившият шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ. Това решиха с тайно гласуване делегатите на Националното събрание на партията. Другите конкуренти за лидерския пост са били евродепутатът Светослав Малинов, за когото се смяташе, че е основен съперник на генерала, Борис Точев и Ралица Кирилова. До това гласуване се стигна след като досегашният председател Радан Кънев подаде оставка след слабото представяне на парламентарните избори." - в. "Стандарт".

"Атанас Атанасов беше избран за лидер на ДСБ. Той поема партията след тайно гласуване на делегатите на Националното събрание на политическата сила, съобщава БНТ. Атанасов успя да се пребори за поста в конкуренцията на евродепутата Светослав Малинов, Борис Точев и Ралица Кирилова. Преди гласуването подалият оставка Радан Кънев представи доклад за свършената от него работа начело на партията. В него той призна, за своите грешки и какви компромиси не е допуснал. Атанас Атанасов е роден на 17 май 1959 година в село Батин, Русенско. Завършва право в Софийския университет "Климент Охридски", след което е съдия в Русе (1987-1988) и прокурор в Разград (1989-1992). През 1992-1995 година оглавява районната дирекция на МВР в Разград. През 1997 година Атанасов става за кратко секретар на МВР, а малко след това оглавява Национална служба "Сигурност". На 10 декември 1999 година предоставя на министър-председателя Иван Костов списък с 226 имена от доклад за корупция, който уволнява десет министри. След избора за президент на Георги Първанов през 2001 година Атанасов напуска Национална служба "Сигурност". Един от основатели на ДСБ. От 2005 до 2009 година Атанас Атанасов е депутат от ДСБ, а от 2006 година е председател на софийската организация на партията. На местните избори през 2011 година става общински съветник в Столична община в групата на Синята коалиция. На извънредните парламентарни избори през октомври 2014 е избран за депутат от "Реформаторски Блок" ." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини