От х:

Днес в x:

100 000 лева искат за военните паметници в областта

100 000 лева за реставриране на паметниците на територията на област Хасково искат от комисия "Военни паметници" към Областна администрация. Комисията ще предостави списък на Министерството на отбраната с искане да бъдат отпуснати средствата.

Парите ще се използват само за паметници, които имат нужда от спешен ремонт и са записани в регистъра, а не за всички, каза инж. Стефан Марков - секретар на комисията. 104 са паметниците в цялата област. В Хасково те са 33, но най-вероятно средства ще бъдат отпуснати само за 6 от тях, допълни той.

Комисия „Военни паметници" към Областна администрация координира дейностите при проучване, картотекиране, опазване, поддръжка и възстановяване на военните паметници.

"Главната задача е първо да се определи кои от тях са собственост на общината и кои на държавата", каза още Марков. Оказва се, че само 3 в областта са държавни - пред ДНА в Хасково, в симеоновградското военно поделение, а третият в гранично поделение в Любимец.

За всеки обект се изготвя анкетна карта със снимка. Това е задача на кметовете на общините. Анкетните карти са включени в областния регистър на военните паметници.

Кметовете са длъжни да направят и списък на нуждащите се от спешни ремонти.


Във "Военната комисия" освен представители на областната и общинските администрации, влизат директори на музеи и културни институции, както и ветераните от Съюза на офицерите и сержантите от резерва. Анжи Ангелова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини