От х:

Днес в x:

WannaCry може да е имал за цел да манипулира курса на Bitcoin

Докато едни се опитват да разберат, кой точно е създал WannaCry, обвинявайки хакерите от Северна Корея и Китай, други се опитват да установят, какви са били истинските цели на създателите на рансъмуера.

Въпреки огромния брой пострадали – над 400 хиляди, операторите на малуера получиха едва около $120 хиляди и едва ли тяхната основна цел е била спечелването на подобна сума пари.

Експертът на Thycotic Джозеф Карсън (Joseph Carson) съобщи в интервю за SecurityWeek интересна теория. Карсън предполага, че WannaCry атаките са замислени за манипулация с курса на криптовалутите и по-конкретно на Bitcoin.

Карсън базира своята теория на закона на Меткалф, който гласи, че ценността на мрежовата структура е пропорционална на квадрата на участниците в тази мрежа. Прехвърлено върху биткойна това означава, че капитализацията на криптовалутата зависи от квадрата на нейните активни потребители.

По този начин, за да се вдигне рязко курса на биткойна е необходимо също рязко да се увеличи броя на неговите потребители. „Изнудваческият апокалипсис“, създаден от WannaCry, е идеален за тази цел. Рансъмуерът, който атакува всички наред и иска откуп в биткойни, принуди потребителите и организациите да си създадат Bitcoin портфейли.

„WannaCry е просто един трик, една хитрост. Рансъмуерът е само инструмент, който кара стотици хиляди хора да си създадат Bitcoin портфейли, а това само по себе си увеличава себестойността на биткойна. Това са класически схеми на качване и смъкване на курса (pump and dump). Мошениците навярно са инвестирали в Bitcoin, изкуствено са вдигнали неговия курс и след това са продали криптовалутата при завишена цена“.

SecurityWeek отбеляза, че ако теорията на Карсън е вярна, то светът досега не е виждал манипулация от подобен мащаб.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини