От х:

Днес в x:

32 °C

9 природни средства за лечение на лимфаденит

Знаехте ли, че в човешкото тяло има близо 600 лимфни възли ? Тяхна функция е да ни предпазват от болести и болестотворни възпаления. Понякога лимфните възли се подуват, стават чувствителни и дори болезнени на допир. Това състояние известно като лимфаденит означава, че някъде в тялото има възпаление, пише в материала си д-р Акс.

Истина е, че антибиотиците и дори оперативната намеса биха могли да излекуват лимфаденита. Понякога тези мерки са наложителни, но съществува и естествен подход – антибактериални етерични масла. Природните алтернативи за лечение на лимфаденит не увеличават риска от развитие на антибиотична устойчивост и не водят до проблеми със стомашно-чревния тракт.

Какво е лимфаденит ?

За лимфаденит говорим, когато един или повече лимфни възли са уголемени, най-често в резултат на инфекция. Лимфните възли са важна част от имунната система. Те съдържат бели кръвни клетки, наречени лимфоцити. Белите кръвни клетки се борят с инфекциите като произвеждат протеини, които улавят и неутрализират нарушителите - вируси и други микроби.

Лимфните възли представляват малки структури, наподобяващи бобово зърно, разположени по лимфните съдове. Лимфата е отговорна за източване на течността от тъканите и отвеждането и до лифните възли, които след това унищожават бактериите и другите вредни вещества. След като лимфните възли пречистят течността, тя се връща обратно в главната вена, наречена вена кава, откъдето навлиза в кръвообращението.

Ако лимфните възли се заразят, това обикновено е резултат от инфекция или възпление някъде в тялото.

Симптоми

Основният симптом на лимфаденита са уголемените или подути лимфни възли. Обикновено диаметърът на лимфните възли е по-малък от 1 см. Съществуват обаче и изключения в лимфните възли в различни части на тялото. Децата обикновено имат по-големи лимфни вълзи във възрастта между 2 и 10 години.

Симптомите на заразените лимфни възли включват подуване, болка и чувствителност на допир, твърдост, зачервяване на кожата около лимфния възел, гноен абсцес.

В тежки случаи, усложненията от нелекувания лимфаденит могат да доведат до образуването на абсцеси, които се налага да бъдат отстранени оперативно, кожни инфекции, сепсис или фистули.

Видове лимфаденит

Съществуват 2 вида лимфаденит, локален – най-често срещания, и генерализиран лимфаденит. Локалният засяга един и няколко възела в близост до заразената област. Например ако са заразени сливиците, близките лимфни възли видимо ще се увеличат. В 75% от случаите, уголемените лимфни възли са локализирани, като в над 50% от тях засегнатите възли са в областта на главата и врата.

Генерализирания лимфаденит е инфекция, засягаща две или повече групи лимфни възли. Инфекция разпространяваща се из кръвообращението или друго заболяване, засягащо цялото тяло са най-често срещаните причини за лимфаденита.

Причини и рискови фактори

Лимфните възли се подуват и уголемяват най-често в отговор на заразяване с бактерии, вируси или гъбички. Лимфаденитът често е усложнение от определени бактериални инфекции, причинени от стрептококи или стафилококи.

В някои случаи лимфаденитът е резултат от други инфекции като туберкулоза, болест на котешкото одраскване и мононуклеоза. Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което засяга обикновено белите дробове. Постепенно ще усетите безболезнено подуване в един или повече лимфни възли. В по-тежки случаи, туберкулозния лимфаденит може да причини симтоми като треска, загуба на тегло, умора и нощно изпотяване.

Болестта на котешкото одраскване е бактериална инфекция разпространявана от котки заразени с бактериите Bartonella henselae. Тези бактерии се появяват след ухапвания от бълхи или ако изпражненията на бълхите попаднат в открити рани. При хората заразени с болестта могат да се появят уголемени лимфни възли в областта на мишниците, заедно с болка, зачервяване и лезии в засегнатата област.

Вирусът на Епщайн-Бар е най-честата причина за появата на мононуклеоза. Тя би могла да доведе до подути лимфни възли в областта на врата и мишниците, наред с други симтоми като умора, болки в гърлото и тялото.

Конвенционално лечение

Лечението зависи от вида на инфекцията и от степентта на разпространението и из лимфните възли. Навременното лечение е изключително важно. Ако инфекцията се разпространи в част от лимфните възли, тя би могла да засегне и останалите.

Най-често използваното средство за лечение са антибиотиците. Те се прилагат с успех в ранните стадии на болестта. Устойчивите на антибиотици бактерии обаче затрудняват лечението.

Аналгетиците понякога се използват за облекчаване на болката в лимфните възли. Сред тях най-популярни са нестероидните противовъзпалителни средства, които обаче увеличават риска от сърдечни заболявания, стомашно-чревни проблеми, сериозни алергични реакции и много други.

В някои случаи се налага оперативна намеса за отсраняване на гнойта в лимфните възли. Този метод е ефективен в 81 до 92% от случаите на деца с лимфаденит засегнал врата и лицето. Рискът от лицева парализа и белези са основните недостатъци на оперативната терапия.

9 естествени алтернативи за лечение на лимфаденит

1. Чесън

Активното вещество в суровия чесън – алицин е особено ефективно в елиминирането на безброй много микроорганизми, отговорни за често срещаните и по-редки инфекции. Антимикробните, противовирусните и противогъбичните свойства на чесъна облекчават инфекциите, водещи до лимфаденит. Приемайте по 2-3 намачкани скилидки суров чесън на ден, до отшумяване на инфекцията. Намачкването на чесън активира ензимите произвеждащи алицин.

2. Мед от манука

Медът от манука има силни антибактериални свойства и се справя успешно с усвойчивите на антибиотици бактерии, причиняващи сериозни инфекции. Тъй като медът от манука е с ниско pH и високо съдържание на захар, той може да предотврати разпространението на микробите.

За целта обаче ви е нужен чист мед от манука с най-високо качество.

3. Колоидно сребро

Колоидното сребро се свързва с клетъчните мембрани на бактериите и спира притока на кислород. За разлика от антибиотиците, колоидното сребро не създава резистентност или имунитет в организмите, които убива. То унищожава патогени, причиняващи заболявания и инфекции, в рамките на няколко минути след прилагането му.

Колоидното сребро проявява противовъзпалителни свойства и облекчава болката и отока свързани с лимфаденита. За лечение на инфекцията е най-добре да приемете 1 капка колоидно сребро вътрешно. Имайте предвид, че не бива да го използвате за повече от 14 последователни дни.

4. Ябълков оцет

Оцетната киселина има уникалната способност да елиминира опасните бактерии, докато същевременно насърчава растежа на полезните бактерии. Това превръща ябълковия оцет в естествен антибиотик за лечение на инфекции и подсилване на имунната система.

Използвайте ябълковия оцет, за да си направите тоник, който ще детоксикира тялото ви и ще стимулира лимфния дренаж.

За да се справите с лимфаденита, добавете 2 чаени лъжички ябълков оцет към чаша вода, приемайте 3 пъти дневно. Бихте могли да напоите кърпа с оцет и да я поставите върху засегнатия лимфен възел.

5. Витамин С

Витамин С подсилва имунната система, докато се бори с инфекцията. Той намалява вероятността от поява на усложнения вследствие на инфекции и лимфаденити.

Тъй като подутите лимфни възли са признак, че инфекцията вече се е разпространила в тялото, приемете висока доза витамин С – 4 000 милиграма за възрастни или консумирайте богати на витамина храни – ананас, зеле, грейпфрут, ягоди, портокали, папая.

6. Астрагал корен

Коренът е полезен при подути лимфни възли, в случай на вирусна инфекция като мононуклеоза. Той притежава мощни антивирусни, противомикробни и противовъзпалителни свойства. Астрагалът се използва в традиционната китайска медицина за лечение на широк спектър заболявания, заради стимулиращия си ефект върху имунната система.

Можете да го приемате под формата на тинктура, капсули или чай.

7. Етерично масло от риган

Изследване доказа, че маслото от риган проявява мощна антибактериална активност срещу някои устойчиви на антибиотици бактериални щамове. То е полезно в случай на вирусни и гъбични инфекции.

Ефектът на етеричното масло от риган превъзхожда този на антибиотиците, защото за разлика от тях то не притежава странични ефекти.

За лечение на инфекции, приемайте маслото от риган вътрешно за не повече от 2 седмици. Разтворете го във вода или го комбинирайте с кокосово масло.

8. Етерично масло от чаено дърво

Изследване проведено в Индия доказа ефективността на маслото срещу бактериите и инфекциите. Ефектът му се усеща незабавно, като продължава и в следващите 24 часа.

Маслото от чаено дърво не бива да се приема вътрешно. Бихте могли да разпръснете аромата му у дома си, да вдишате директно от бутилката или да използвате външно върху засегнатата област. Ако прилагате маслото върху кожата, използвайте само няколко капки и комбинирайте с равни части кокосово масло.

9. Охлаждащи компреси

Прилагането на студени компреси върху възпалените области ще облекчи болката и отока. Използвайте ги няколко пъти дневно, за около 10-15 минути докато отокът изчезне. Добавете 1-2 капки масло от чаено дърво към компреса, за да се преборите с инфекцията причинена от лимфаденита.

Предпазни мерки

Ако сте решили да заложите на природни средства в битката с лимфаденита имайте предвид, че резултатите се проявяват след няколко дни. Ако симптомите ви се влошат или се появат нови се консултирайте с лекар.

Видеа по темата
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
24.08.2019
Последни новини