От х:

Днес в x:

ЕП поиска преразглеждане на процедурата за разрешаване на ГМО

Европейският парламент прие резолюция с призив за спиране на вноса на генетично модифицирани царевица и памук, съобщиха от законодателния орган.

Евродепутатите възразиха срещу плановете на Европейската комисия за разрешаване вноса на продукти, произведени от генетично модифицирани царевица и памук, които са устойчиви на хербициди.

Те подчертават притесненията, повдигнати от независими изследователи и от държавите членки, и повтарят призива на парламента за преразглеждане на процедурата на ЕС за разрешаване на ГМО.

Резолюция, противопоставяща се на пускането на пазара на продукти, съдържащи царевица DAS-40278-9, обръща внимание на притесненията, повдигнати от независими изследвания, за рискове за развитието на ембриони и нарушения на ендокринната система, до които води хербицида 2,4D, към който царевицата е резистентна.

Държавите членки разкритикуваха процедурата за издаване на разрешения по време на тримесечния период на консултация преди одобряването, като се позоваваха на липсващи или недостатъчни данни, противоречиви твърдения и лошото дефиниране на процедурите за изследване.

Незаконодателната резолюция беше приета с 435 гласа "за", 216 "против" и 34 въздържали се.

В отделна резолюция, приета с 425 гласа "за", 230 "против" и 27 въздържали се, членовете на Европейския парламент заявяват, че вносът на продукти от генномодифициран памук GHB119 не бива да бъде разрешаван, тъй като би насърчил употребата на хербициди на базата на амониев глуфозинат (към които GHB119 е резистентен) в световен мащаб, а глуфозинатът е определен като токсичен за репродукцията.

През октомври 2015 г. Европейският парламент отхвърли друг европейски закон, който позволяваше на всяка държава членка да ограничи или забрани продажбата и употребата на разрешени от ЕС ГМО храни и фуражи на своята територия. Членовете на Европейския парламент изказаха загрижеността си, че този закон може да се окаже неприложим или че би довел до възстановяване на граничните проверки между държавите, които подкрепят и които отхвърлят ГМО. Те призоваха Европейската комисия да изготви ново законодателно предложение.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини