От х:

Днес в x:

Не дават Митко Палаузов на Димитровград

Паметникът на Митко Палаузов ще остане на мястото си в Габрово, заявява кметът на града Томислав Дончев, цитиран от агенция Фокус. Повод за декларацията на градоначалника е появилата се в медиите информация, че статуята на малкия партизанин ще бъде преместена в Димитровград. В бригадирския град дори вече му определиха място - в алеята на соца.

Кметът на Габрово е получил поне три подписки с искане паметникът да остане на досегашното си място. Той заявил, че градинката край монумента ще бъде обновена и благоустроена. Това трябва да стане в началото на лятото или края на пролетта, в рамките на този строителен сезон. За целта ще бъдат осигурени средства от бюджета. Братът на Митко Палаузов, който носи същото име, е уверил кмета, че ще ремонтира къщата, в която е живяло семейството и се е намирало скривалището на партизаните. Тя е била превърната в къща-музей, а след това изоставена.

Цвятко Димитров от монтанското село Громшин пък е изпратил писмо до общинския вестник в Габрово, с което уведомява кмета, че дава за паметника на Митко Палаузов колкото му поискат пари. „Искам чрез вестника да уведомя кмета на Габрово, че ако мисли да махнат паметника на Митко Палаузов, то аз идвам в Габрово и ще го откупя без да ме интересува цената. Веднага ще дойда с кран и един прицеп, плащам и го вземам. Ще го докарам в моето село Громшин, ще го поставя на такова място, че да се вижда от стотици километри наоколо", пише в писмото си бай Цеко.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини