От х:

Днес в x:

Porsche - по-малко продажби, по-големи печалби

В последната финансова година (завършила на 31 март 2008 година) Porsche записаха рекордни продажби и рекордни печалби. В първите шест месеца от настоящата финансова година обаче германците са записали спад в продажбите от 27.3 %, което ще рече, че са продали приблизително 34 000 автомобила. От компанията смятат, че основен фактор за това са лошите икономически условия и логично очакват в резултат на спада в продажбите да отбележат и спад в печалбата.

Най-голям спад е отбелязан в Северна Америка, като продажбите за първите шест месеца от настоящата фискална година са 11 850 – очевиден спад спрямо 16 209-те продажби за същия период на миналата финансова година.

И докато новините не са особено положително за Porsche, същевременно компанията е в уникална позиция да печели повече от акциите си на финансовия пазар, отколкото от производството и продажбата на автомобили. През изминалата финансова година Porsche са успели да запишат печалба от 17.05 милиарда долара след приходи от 13.3 милиарда долара.

По-голямата част от печалбата на Porsche е дошла в следствие на различни привилегии покрай Volkswagen, като само от това са дошли 8.7 милиарда долара. Още 1.27 милиарда долара са дошли в резултат на нарастването на цената на акциите на VW. Понастоящем Porsche притежават 50.8 % от Volkswagen и планират да увеличат дяла си на 75 %, когато икономическите условия се подобрят.

По време на ежегодната генерална среща на Porsche изпълнителният директор на компанията, Венделин Видекинг, каза, че в резултат на „специални фактори покрай инвестирането във VW" приходите на компанията ще скочат дори повече тази година. Въпреки това компанията планира да намали разходите си с повече от 130 милиона долара, както и да спре временно производството в основната си фабрика в Цуфенхаузен, за да се намали общият обем.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини