От х:

Днес в x:

Пастор откри огромен 709-каратов диамант

Англиканският пастор Иманюъл Момо откри огромен 709-каратов необработен диамант в мина в Сиера Леоне, като той се вписва в 20-те най-големи находки от този вид.

Скъпоценният камък е бил показан на президента на Сиера Леоне Ърнест Корома, а след това е бил депозиран в строго охраняваното хранилище на Централната банка в столицата Фрийтаун, съобщават ДПА и ТАСС. 

Президентът благодари на свещеника и на местната община от района Коно, където е бил открит скъпоценният камък. Държавният глава на Сиера Леоне изтъкна, че находката не е била изнесена контрабандно от страната и за нея държавата ще изплати полагащото се възнаграждение на откривателя. 

Това е вторият по големина диамант, намерен в Сиера Леоне, след този от 1972 година с маса 969 карата, който получи названието - "Звездата на Сиера Леоне".

Вчера Европейският парламент прие проект на регламент, който да предотврати финансирането на въоръжени групи и нарушаването правата на човека със средства, произлизащи от търговията с минерали от конфликтни зони. Документът принуждава вносителите да следят за определени "кървави минерали" от конфликтни зони. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини