От х:

Днес в x:

Палмира отново е свободна

Министърът на отбраната Сергей Шойгу е докладвал на президента Путин, че с активната поддръжка на ВКС на Русия от днес Палмира отново е свободна.

В съобщение на сирийската информационна агенция САНА се казва, че сирийските военни части за завзели изцяло историческия и жилищните квартали на Палмира, като са изтласкали командването на "Ислямска държава" от щабквартирата му в хотел „Дедеман“ и продължават преследването на разбитите части на ислямиските терористи, които отстъпват в източна посока. Същевременно руските и сирийски ВВС нанасяли масирани удари от въздуха по отстъпващите по шосето към оазиса Ал-Сухна, отстоящ на 70 км от Палмира, в резултат на което е унищожена бронирана колона на противника.

По оценки на военни специалисти очевидци, офанзивата по повторното освобождаване на Палмира е била много добре подготвена и масирана, като ислямистите са понесли загуби в стотици убити и разнообразна бойна техника. При освобождаването на историческия град, който в момента се прочиства от сапьорите, от първостепенно значение са били съображенията за недопускане на допълнителни разрушения и нанасяне на щети на археологическите паметници на културата.       

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини