От х:

Днес в x:

Ваньо Танов: МВР е в будна кома

"Лиана" била роман за корупцията през последните години

Министерство на вътрешните работи е в будна кома. Такава диагноза постави на МВР бившият директор на ГДБОП ген. Ваньо Танов. Пред БНР той коментира изненадващото уволнение на няколко висши полицаи тази седмица. "Никой не може да изправи на крака МВР от сегашната ситуация заради непрекъснатите структурни промени през последните 5-6 месеца", песимистичен беше Танов. Според него промените довели до силна демотивация на състава на МВР и до хаос в работата на полицаите.

По повод побоя на полицаите над протестиращите на 14-ти януари и смъртните случаи на задържани от органите на реда граждани Ваньо Танов каза следното: "Тази неорганизираност води до такива резултати. При една организирана и стройна система вероятността това да се случи е много по-малка". Той направи пряка връзка между посещението на еврокомисаря по правосъдието и зам.-председател на ЕК Жак Баро в България и ареста на Ангел Христов. "Там не могат да допуснат и приемат, че две лица могат да подчинят един град и никой да не може да протестира срещу това. Аз съм дълбоко убеден, че този случай е свързан с посещението на Баро", коментира още бившият шеф на ГДБОП. Той смята, че в повечето случаи, когато се е действало под външен натиск, се е действало, за да се печели време.

Танов разказа, че на срещата на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков с братя Галеви е имало и обещание, че срещу тях няма да бъде работено, ако попаднат под обсега на чужди служби. "Ако делото „Лиана" бъде разсекретено, ще станат ясни нивата на политическата корупция на България и за злоупотребите със средства от европейските фондове. В него е събрано като в роман всичко това, което се е случвало през последните години", каза още бившият директор на ГДБОП.



Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини