От х:

Днес в x:

Липсват лекарства, започват проверки за износ

Институции обединяват усилията си за преодоляване на липсата на животоподдържащи и животоспасяващи лекарства. Започват и проверки за паралелен износ.

Това каза заместник-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев след среща с представители на Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Българския фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. 

Към момента на пазара липсват основно инсулин, антиепилептични медикаменти, биологични средства за лечение на ревматоиден артрит, посочи Кундурджиев.

По думите му Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, Националната агенция за приходите, агенция "Митници" ще извършват проверки за незаконни практики, свързани с паралелен износ на лекарства, в резултат на които на българския аптечен пазар липсват лекарства. 

Участниците в срещата не уточниха кога ще започнат проверките, но ще бъдат както внезапни, така и системни, допълни Кундурджиев. 

"Фармацевтичните компании внасят в страната количества лекарства, които надвишават нуждите на хората", увери Деян Денев от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Паралелният износ води до дефицит и застрашаване на здравето и живота на населението, което трябва да се защити. Когато износът е като незаконна практика, държавата може и трябва да ограничи този процес, допълни Денев и изрази надежда, че в следващите месеци ще се положат усилия и ще се предприемат мерки, за да се ограничи паралелният износ. 

Докато няма законодателни промени, възможностите да се реагира са много ограничени, каза Асена Стоименова, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. По думите й в момента, ако някой има намерение да извърши износ на лекарства, трябва само да уведоми ИАЛ за намерението си. 

Преди време беше отменен законов текст като противоконституционен, според който износителят трябваше да уведоми ИАЛ и след проверка на агенцията дали българският пазар не е ощетен, тогава имаше право да изнася за друга държава. 

"Паралелният износ не се контролира", допълни Денев. 

По време на срещата е обсъдена възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между всички институции.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини