От х:

Днес в x:

Свинско на масата

Прасето е неизменен спътник на човека от момента, в който той се установява на едно място и започва да се изхранва със земеделие и животновъдство. Това се е случило преди около 7 хиляди години някъде в Азия, а пътешествията му между различните континенти остават загадка и до днес.

В наши дни свинското е най-консумираното месо в света, въпреки религиозните ограничения в една не малка част от обществата. Интересни от културно-историческа гледна точка са забраните за консумацията му в исляма и юдаизма. Съществуват доста версии по въпроса, но вероятно най-близкото до истината обяснение е, че животното не е способно да издържа дългите преходи на номадските народи.
В Европа и Новия свят то от край време заема важно място и по традиция месото му се е поднасяло на големи празници като сватби, кръщенета и Коледа. В Англия и Северна Америка свинското е есенно ястие, защото месото е най-вкусно след узряването на любимия деликатес на животните - жълъдите. У нас заради православните коледни пости то и до днес се приема за зимен специалитет, обичан в комбинация с кисело зеле или картофи.

От свинско се правят много известни колбаси като чорисото, немските, полски и чешки наденички, шунката и беконът. Пушената сланина пък е задължителна при приготвянето на различните диви птици като добавка към вкусното им, но сухо месо.
Апетитно и богато на протеини, свинското дава множество възможности за кулинарно творчество и зимата е идеалният сезон да се възползвате от тях.

Свинско бонфиле със зелени маслини

Необходими продукти за 4 порции:
2 свински бонфилета
3 с. л. зехтин
½ к. л. мащерка
½ к. л. риган
½ к. л. розмарин
2 пресни домата или от консерва
1 скилидка чесън, нарязана на ситно
1 ч. ч. мариновани гъби
½ ч. ч. зелени маслини с бадеми
1 с. л. магданоз
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1. Филетата се срязват на две по дължина и се обтриват със сол, мащерка, риган, розмарин и черен пипер. Зехтинът се сгорещява в тиган и в него се сотират филетата за 5-6 мин. от всички страни. Изваждат се и когато поизстинат, се нарязват.
2. Доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета, като семките се отстраняват.
3. В същия тиган се слагат чесънът и гъбите, след 3-4 мин. се прибавят маслините. След още 2 мин. се слага месото, разбърква се добре и се сипват доматите. Всичко се разбърква 3-4 мин., поръсва се с магданоз и се сервира.

Хрупкаво свинско с праз, моркови и гъби

Необходими продукти за 4 порции:
600 г свинско контрафиле
6 с. л. царевично брашно
100 мл олио за пържене
200 г гъби, нарязани на четвъртини
200 г моркови, нарязани на кръгчета
4 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 с. л. джинджифил, нарязан на ситно
1 стрък праз, нарязан на кръгчета
3 с. л. соев сос
1-2 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на много тънки ивици и се разбърква с царевичното брашно.
2. В дълбок тиган се загряват добре около 3 см олио. Месото се слага на части, като се разбърква непрекъснато, докато почервенее добре. Изважда се и се оставя да се отцеди.
3. В останалото олио се слагат гъбите, морковите, празът, чесънът и джинджифилът. След 1 мин. се сипват соевият сос и лимоновият сок. След още 2 мин. се добавя месото, разбърква се и се сервира веднага.

Винен кебап

Необходими продукти за 4-5 порции:
800 г свинско месо
2 ч. л. брашно
2 с. л. олио
50 мл червено вино
2 с. л. краве масло
3 глави кромид лук, нарязани на полумесеци
2 с. л. доматено пюре или 3 настъргани домата
1 к. л. смлян черен пипер
½ к. л. смлян бахар
1 дафинов лист
200 мл гореща вода
2 с. л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на кубчета, поръсва се с 1 ч. л. брашно, разбърква се и се запържва в загрятото олио. Налива се виното, съдът се захлупва и месото се задушава.
2. В маслото се запържва лукът до златисто, прибавят се доматеното пюре или доматите и останалото брашно. Накрая се слагат черният пипер, бахарът и дафиновият лист. Налива се водата и когато сместа заври, се прибавя към месото.
3. Кебапът се захлупва и се оставя да ври на тих огън, докато месото се свари. Сервира се поръсен с магданоза.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини