От х:

Днес в x:

1000 лева глоба за билкар без справка в РИОСВ

До 1000 глоба грози всеки билкар в региона, който не обяви изкупвателния си пункт или не е предоставил в РИОСВ Хасково справка за изкупените, реализираните и наличните количства билки през 2008 година, информираха от екоинспекцията.

Това трябва да стане до 31 януари. Отчети в регионалната екоинспекция трябва да предоставят освен всички билкозаготвителни пунктове, така и складове за билки, търговци от фармацевтичната промишленост, изкупуващи билки, които извършват дейност на територията на Хасковска и Кърджалийска области.

На базата на тези отчети се проследява какви количества билки от какви лечебни растения се ползват през различните години. Чрез получените данни може да се проследят възможностите за ползване на ресурсите от даден вид лечебно растение, както и да се определи необходимостта от налагане на забрани или режими на ползване за някои видове.

Справките за реализирани количества билки през последните години показват, че в региона се събират най-големи количества от риган, чубрица, лайка, шипка и двата вида градински чай – салвия и гръцки, както и лавандула, и липа. Сред изкупуваните видове билки има и някои по-интересни видове като евкалипт, дафинов лист, канела и розмарин, използвани основно като подправки, както и кестени.

Пунктовете, които извършват дейност по събиране, търговия и/или съхранение на лечебни растения, задължително обявяват дейността си в РИОСВ и регистрират книга за изкупените, реализираните и налични количества билки.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини