От х:

Днес в x:

Томислав Дончев: Европарите за наука не са спрени

Нито има спрени, нито има загубени 350 млн. лв. по Оперативна програма"Наука, образование и интелигентен растеж",заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Така той даде отговор на обвинения от страна на депутати от "БСП лява България" за опорочаване на процедури по оперативната програма. 
От БСП цитираха писмо от Дончев до вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева. 

Дончев обясни, че писмото е било във връзка с писма от представители на различни академични институции, които молят за удължаване на срока с един месец, като твърдят, че в организацията на схемата има технически неточности. 

На база анализ от екипа на Дончев са установили, че има технически неточности по две процедури - за изграждане на центрове за върхови постижения и за изграждане на центрове за компетентност. Неточностите са с технически характер, посочи Дончев и уточни - например изменение в един документ не е отразен в друг.

Дончев не мисли, че има умисъл в допускането на тези грешки. Става дума за огромна по обем документация, който не работи, той не греши, коментира той. Това е нов управляващ орган, има време, ще стане толкова добър, колкото са другите, каза той.

Попитан дали някой ще понесе отговорност за допуснатите грешки Дончев посочи, че въпросът е към Меглена Кунева, тъй като става дума за хора от нейния екип. 

Томислав Дончев заяви, че в момента управляващият орган в Министерството на образованието и науката в контакти с неговия екип проучват коя от двете опции е по-подходяща - процедурата да се прекрати и да се обяви наново или да се търси вариант да бъде удължена. 

Прекратяването и обявяването й наново ще доведе до забавяне с два месеца, а удължаването - с един месец, уточни той. Според него това не е фатално, по-важното е схемите да тръгнат по най-добрия начин. 

Прекратяването на процедури не е еднозначно със спиране на парите по оперативната програма, уточни Дончев.

"Писма пиша всеки ден по няколко, това ми е работата - ако някъде има дефект, ако не е видян от управляващия орган, аз да реагирам с моя екип и да кажа - тук има проблем, вземете мерки. Това е част от рутинния процес", обясни той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини