От х:

Днес в x:

57 журналисти са убити по света през 2016 г.

Петдесет и седем журналисти са загинали през 2016 година при изпълнение на професионалните си задължение.

Това съобщи неправителствената организация "Репортери без граници" в годишния си доклад, цитиран от Франс прес и ТАСС, на които се позова БТА. 

Повечето - 53-ма от тях, са станали жертви напреднамерени убийства, свързани с тяхната професионална дейност. 

Като цяло броят на загиналите медийни работници по света през годината е 67. 

Журналисти загиват главно в зоните на въоръжени конфликти. На първо място е Сирия, където са загинали 19 от тях (срещу 9 през 2015 г.). Следват Афганистан с 10 жертви, Мексико - с 9, Ирак - със 7 и Йемен - с 5. 

За първи път "Репортери без граници" включва в списъка и загиналите непрофесионални журналисти - 9-има блогъри и осем представители на други професии, предоставяли сведения на служители на средствата за масова информация и заплатили за това с живота си. 
Досега те влизаха в други категории. 

2016 се оказа по-малко смъртоносна за журналистите от предишната 2015 г., когато загиналите бяха 67, отбелязва Франс прес. Това снижение е свързано с факта, че журналистите се стараят да избягват най-опасните страни, като Сирия, Ирак, Либия, Йемен, Афганистан, Бангладеш и Бурунди.- "държави ,превърнали се в информационни черни дупки, зони, в които цари пълна безнаказаност", се посочва в доклада. 

Това, че повечето от загиналите са били убити преднамерено, говори не само за тревожното равнище на насилието, насочено пряко срещу журналистите, но и свидетелства за провала на международните инициативи за защита на медийните работници, подчертават от "Репортери без граници". 

Интересен случай е Мексико - страна, в която няма военен конфликт, но тя се оказва особено смъртоносна за журналистите заради вилнеещата там мафия, с която властите не успяват да се справят. 

Организацията дава и обобщена статистика, която сочи, че за последните 10 г. като цяло в света са били убити не по-малко от 780 журналисти. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини