От х:

Днес в x:

НЕК плати за ”Белене”, Росатом са доволни

НЕК е извършила вчера превод по сметката на "Атомстройекспорт" на сумата, която дължи съгласно решението на Международния търговски арбитраж.

Така изпълнихме ангажимента си да платим сумата до 15 декември, каза във времето за парламентарен контрол Теменужка Петкова, министър на енергетиката в оставка относно перспективите пред проекта АЕЦ "Белене". 

Руската компания „Росатом“ потвърди, че е получила 601,6 млн. евро от българската НЕК за дълга по АЕЦ „Белене“. 

„Руската страна е удовлетворена от изпълнението на ангажиментите на НЕК ЕАД по изплащането на дълга“, се казва в съобщението на корпорацията. 

Съгласно споразумението, ако НЕК извърши пълно плащане на сумата от 601.617.133 евро към АСЕ на или преди 15 декември 2016 г., руската компания ще се откаже от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви. 

Петкова припомни, че е било договорено с "Атомстройекспорт" намаление и опрощаване на лихвите от датата на излизане на решението - 14 юни, до момента на плащане. "Атомстройекспорт" пое ангажимента да опрости лихвите на НЕК, които бяха в размер на 167 хиляди евро на ден. 

Петкова припомни, че Международният търговски арбитраж излезе с решение, съгласно което НЕК беше осъдена да заплати "това, което на 5 ноември 2008 г. бившите двама изпълнителни директори на НЕК поръчаха на "Атомстройекспорт" да произведе оборудване с дълъг цикъл на производство, но без да има договор за изграждането на тази централа и без да има ясни финансови параметри". 

Веднага след излизането на решението на Арбитража са предприети мерки по отношение възможността за търсене на споразумение с "Атомстройекспорт" и "Росатом" за възможността за плащане на тези два реактора, допълни Петкова. Тя посочи, че ако те не са били платени, пред българската енергийна система са съществували съществени рискове - "Атомстройекспорт" да търси обезщетение, да запорира сметките на НЕК и колапс на цялата енергийна система. Беше приет и закон, който даде възможност на НЕК да бъде предоставена възмездна финансова помощ, която ще бъде възстановена след 7 години на бюджета, така че да е сигурно, че българският данъкоплатец няма да плати тази сметка, каза още Петкова. 

Петкова каза още, че е подписано споразумение с "Атомстройекспорт", съгласно което те се отказват от претенции, от инвестиционни спорове към българската държава.

Изграждането на нова ядрена мощност е възможно, само ако се реализира изцяло на пазарна основа и държавата няма ангажименти, заяви личното си мнение Петкова. 

По думите й такъв проект може да се развива единствено, ако не се изисква държавна гаранция, ако не се изисква сключването на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия. Петкова смята, че проектът се развие по прозрачна процедура по Закона за приватизация и следприватизационен контрол, като бъдат обособени активите и пасивите на тази компания в отделно проектодружество и то бъде предложено за приватизация. 

Едва тогава можем да видим какъв е реалният инвеститорски интерес, допълни Петкова.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини