От х:

Днес в x:

Плевнелиев убеждава да се направи правителство от този парламент

Третия мандат президентът Росен Плевнелиев ще връчи явно на Патиротичния фронт.

Без да спомена политическата формация директно в изявлението си след приключване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) Плевнелиев аргументира решението си с избягване на спиралата от служебни правителства и нуждата от преодоляване възможността политическата криза да се превърне и в парламентарна.

От думите му стана ясно, че на днешните консултации са били застъпени две посоки на мнения - първо, че потенциалът на сегашния парламент е изчерпан, и втората теза, че Народното събрание е в състояние да излъчи правителство.

По въпроса за насрочване дата на изборите, Плевнелиев посочи, че това е изключително правомощие на новоизбрания държавен глава.

Плевнелиев заяви, че е длъжен да пристъпи към връчването на мандатите, въпреки декларираните намерения те да бъдат върнати. Първият мандат ще бъде връчен в петък.

"Продължавам да се надявам и да работя за това, че все още е възможно да бъде реализиран третият мандат", посочи Плевнелиев.
Той ще бъде връчен на тези, които ще направят искрен опит за съставяне на правителство в рамките на 43-то НС.

"Искрено се надявам да се намери формула, така че това НС да продължи да работи. Продължавам да вярвам, че има потенциал за съставяне на правителство", заяви Плевнелиев.

Плевнелиев увери, че третият мандат ще връчи след много размисъл и допълнителни консултации. "Това е и моята воля", посочи държавният глава и обясни, че не е добре за България да има и две служебни правителства.

Едно служебно правителство стои на дневен ред, допълни обаче Плевнелиев, като подчерта, че той не иска такова развитие и това не е за него цел.

Съзнавам, че това правителство ще работи месец и нещо с държавния глава Плевнелиев и след това три - четири месеца с президент Радев. Две служебни правителства не са добър вариант за България. Не съм тръгнал да търся министри, не това е задачата на държавния глава, заяви Плевнелиев.

Той припомни и че лично е предложил едно правителство на споделената отговорност.

"В тези пет месеца минимум - лично аз ще бъда този който до последно ще се бори да намерим начин да продължим да работим в рамките на това Народно събрание", обясни Плевнелиев.

Той повтори че и днес е застъпил тезата, че политическите сили, представени в парламента, трябва да надмогнат моментните емоции и да потърсят формула за съставяне на правителство.

Плевнелиев подчерта аргумента за това, че на България предстои председателство на ЕК и той иска страната да води да задава дневния ред на ЕС. Искам да се отнесем по един изключително отговорен начин към идващото председателство на ЕК на България. Трябва да се подготвим добре, администрацията трябва да продължи да работи - една голяма част от председателството е в процеса на подготовката, обясни Плевнелиев.

Уверен съм, че настоящото Народно събрание е в състояние да продължи усилията за осъществяването на ключовите реформи, посочи още държавният глава.
Според него настоящият парламент трябва и да чуе гласа на народа след проведения референдум.

Росен Плевнелиев предупреди, че има огромна опасност, ако се бърза, държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност
"Не дай Боже, следващите избори да бъдат оспорени", възкликна Плевнелиев, визирайки евентуално оспорване на бързонаправени промени в изборното законодателство.

Ясно е, че суверенът пожела промяна, но тя трябва да бъде осъществена отговорно. Не вярвам в прибързаните решения, сигурен съм, че не това очаква народът от своите избраници, коментира президентът.

Той призова да се действа мъдро: "Нека покажем, че и най-пъстрият парламент може да работи в интерес на обществото. Пет правителства, три парламента и бяхме свидетели на извънредна нестабилност", посочи случилото се по време на мандата му Плевнелиев.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини