От х:

Днес в x:

Мистериите зад картите за игра

Спори се за това къде точно са се появили карите за игра и кой е техният създател. Според повечето теории, те са измислени от китайците. Най-ранните сведения за карти за игра идват от китайската династия Танг през IX век. След това са се появили в Египет през XI век, а малко по-късно се пренасят и в Европа. Най-старите карти са били доста по-различни от сегашните. Но е факт, че и с все по-масовото развитие на технологиите и широкото използване на интернет и онлайн игри, картите все пак остават предпочитан начин за прекарване на свободното време. Обикновено се говори за видове игри и техните правила. Но ето и някои от най-любопитните неща, свързани със самите игрални карти:

1. Значенията на боите

В стандартното тесте има 54 карти, които са групирани в четири "бои", включващи по 13 карти с нарастваща сила, както и два жокера. Всички знаем кои са четирите бои - купа, спатия, пика и каро. Но как всъщност са измислени те? Според някои легенди те символизират четирите основни елемента. Пиките са огън, купите - вода, спатиите - въздух, а карото - земя. Специално за купите има теория, че всъщност идват от думата "чаша". На английски купите се наричат "cups", което освен купи (като трофеи), означава и чаши. Дори се твърди, че идеята не е била фигурата да прилича на сърце, а на чаша. Но някои ги виждат като символи на женското начало (заради сърцето) и ги свързват с любовта, емоциите, въображението. Каро пък е френска дума, която значи плочка. Карите са плочките с определена стойност или диаманти, както ги наричат по-късно. Твърди се, че трябвало те да символизират богатство. В италианския и испанския вариант карите са били кръгли, трябвало да изглеждат като монети, а французите ги правят като ромбчета, както са познати днес. От испански език пиката всъщност е меч, тоест символ на оръжията, битките, войните и съответно - силата, куража, смелостта. Били изобразявани като оръжия с остри върхове, но в последствие, губят това значение. Когато войните и битките ставали прекалено жестоки, някои нации предпочитали да изобразяват пиките като листа. В швейцарския вариант на думата пък се твърди, че това е щит. За спатиите се казва, че символизират ума, разсъдъка, речите и думите. Във франция думата за спатия означава детелина. На тях се виждат и елементи, които наподобяват клонки и пръчки. Винаги при спатиите се е наблягало на флоралния мотив. Има обяснения на значенията и на самите цветове - черно и червено. Червеният е активен цвят. Червените карти каро и купа показват активните дейности и съзнателните решения. Черният цвят е пасивен. Черните карти – пика и спатия, показват подсъзнателните чувства, стремежи и емоции, които ни ръководят.

2. Асото Пика е опасно

Асото Пика е много популярно, дори метъл бандата Motorhead му посвещава песен (The Ace Of Spades). Защо му се придава такава важност? До XV век поповете (или в някои култури - кралете) били най-силната и важна карта от тестето в повечето игри. Но от XV в. асото станало най-силната карта, въпреки че преди това било на най-ниското ниво. След около два века на Джеймс Първи (крал на Англия и Ирландия) му хрумнала идея за облагане с данък играта с карти. Това било направено с цел да се ограничи хазартът. Официален печат бил поставян върху асо пика като доказателство и гаранция, че таксата е заплатена. Но, както винаги, имало хора, които решили, че няма да плащат за такова нещо. Един производител на карти смятал, че може да се спаси от данъка, като пропуснал да сложи асо пика в тестето. И асото продавал отделно. За нещастие обаче го хванали и завели процес срещу него. Търговецът бил осъден на смърт през 1805 г. Това трябвало да е за урок на всички, които си мислели, че може да не си плащат данъците. Оттам идва и славата на асо пика. То е някак страховито, но и мощно, с огрома енергия и сила.

3. Поп Купа е Карл Велики

Поп Купа е по-различен от другите. Той е единственият поп, който е нарисуван без брада (в стандартните тестета). И изглежда така, сякаш се самоубива - промушил е главата си с нож. Именно заради самоубийството, ликът е свързан с Карл Велики. Около неговата смърт има много неясноти, смятат автори. Разпространена е версията, че умира от плеврит. Преди това изпада в дълбока депресия, защото си дава сметка, че целта на живота му - обединение на цяла християнска Европа, не се осъществява. Разбира, че делото му по обединението е било безсмислено. Затова и някои смятат, че е възможно сам да е сложил край на живота си, като намекват това чрез картата поп Купа. Другите попове също се свързват с исторически личности. Поп Пика е Давид - цар на Израел и Юдея, поп Спатия е Александър Велики, а поп Каро - Юлий Цезар.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини