От х:

Днес в x:

Нинова отказа на Плевнелиев БСП да прави и влиза в кабинет

Президентът Росен Плевнелиев продължи консултациите с партиите с разговор с БСП и призова да бъде съставен служебен кабинет. Социалистите обаче твърдо отказаха

Държавният глава каза в началото на срещата, че основният въпрос е виждат ли възможност в рамките на 43-то Народно събрание да бъде сформирано ново правителство. 

"Това е важно и искам да апелирам за това, защото искрено искам и можете да разчитате на мен, че ще положа всички усилия, готов съм да помогна на всеки с каквото мога да съдействам, в рамките на своите конституционни правомощия, за да се намери решение оставката на правителството да не се превърне и в оставка на Народното събрание", каза Плевнелиев, цитиран от БТА. 

Той подчерта, че Конституцията задължава всички да положат тези усилия.

Президентът заяви, че ако е възможно сформиране на ново правителство в какъвто и да било легитимен формат, той би приветствал тези усилия и би стиснал ръката на всеки, който иска да го постигне, защото вярва, а и в последните допитвания народът казва, че не му се ходи пак на избори. 

Плевнелиев поздрави БСП с високия резултат на президентските избори и с високото доверие, което са получили, и с надеждата, че това доверие на гражданите ще бъде оползотворено и ще получи конкретни измерения. 

Нинова: Искаме възможно най-скоро предсрочни избори

"Заявихме пред президента нашата позиция – ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем, ако бъдем поканени от третата политическа партия, на която ще бъде връчен мандат, ще откажем да участваме в правителство в рамките на този парламент. Той е с изчерпани възможности и е нужно възможно по-бързо да се организират предсрочните избори“, заяви обаче Нинова след срещата, цитирана от "Фокус". 

Тя подчерта, че не считат, че това мнозинство или други мнозинства могат да формират стабилно правителство. 

"Заявихме, че нито ще предлагаме министри, нито ще участваме в служебен кабинет. Това е правомощие единствено на действащия държавен глава“, добави Нинова и се обяви за скорошни предсрочни избори. 

Попитана как БСП ще поеме своята политическа отговорност след президентските избори, както призова Бойко Борисов, тя отговори, че това ще стане, като се подготвят добре, явят се на парламентарни избори и каквото народът реши. 

"Ако народът ни даде доверието си да управляваме, тогава поемаме отговорността, но сега - с 38 депутати, не можем да направим това", категорична беше Нинова. 

Лидерът на социалистите изтъкна, че няма да пречат за приемане на бюджета и няма да внасят предложения. Ще искат обаче от парламента да приеме Закона за публичната собственост и Закон за храните – за да бъде гарантиран малкият и среден бизнес. 

На "Дондуков 2" заедно с Нинова дойдоха зам.-председателите на БСП Ангел Найденов и Румен Гечев, секретарите на ПГ Георги Търновалийски и Филип Попов, и говорителят й Жельо Бойчев.

Вчера президентът се срещна първо с най-голямата партия - ГЕРБ. След разговора премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че трябва Плевнелиев и новоизбраният държавен глава Румен Радев да съставят заедно служебен кабинет, а предсрочните парламентарни избори да се проведат по нови правила според решенията от референдума.

Другата седмица Плевнелиев ще се срещне с представители на останалите шест парламентарни политически сили.

Той вече заяви, че си запазва правото преди следващата стъпка - връчването на мандати за съставяне на нов кабинет, да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини