От х:

Днес в x:

Турските власти арестуват 103-ма учени в Истанбул

Турската прокуратура е наредила да бъдат задържани 103-ма учени от истанбулски университет в разследване против последователи на Гюлен, съобщи Ройтерс.

Агенцията, цитирана и от БТА, се позовава се на турската частна телевизия НТВ.

Живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е обвиняван от Анкара, че стои зад опита за преврат, извършен в страната на 15 юли, и че оглавява т.нар. ФЕТО. (Тези инициали бяха обявени от властите през лятото; те означават Фетхуллахистка терористична организация.)

Разследването е съсредоточено върху Техническия университет Йълдъз в Истанбул, уточнява Ройтерс.

Електронното издание на в. "Хюриет" информира, че полицията за борба с организираната престъпност вече е задържала 70 служители на висшето учебно заведение.

"Шокиращи" мерки в затворите

"Хюриет" съобщава освен това, че затворите, в които са задържани членове на ФЕТО се пазят и с противовъздушна охрана. Там ще бъдат назначени и повече надзиратели.

Системата на сигурността в затворите Силиври в Истанбул, Синджан в Анкара и Шакран в Измир е била преструктурирана, след като силите за сигурност разкрили, че гюленисти готвели бягство, като планирали да предизвикат бунт в затвора Синджан, уточнява "Хюриет".

"Миллиет" пише за "шокиращи мерки" в турските затвори, предприети в контекста на постоянните твърдения за предстоящо нападение след опита за преврат в Турция през юли.

Във всичките 387 затвора на територията на страната мерките за сигурност са издигнати до най-високо ниво.

45 на сто от турците искали президентска система

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) предлага да се промени клетвата на президента, съобщава в. "Йени шафак".

Това е заложено в проекта с конституционни промени, представен от управляващите на опозиционната Партия на националистическото действие, на чиято подкрепа те разчитат за въвеждането на президентска система в Турция.

Съгласно проекта новият президент ще се заклева, че ще остане привързан към човешките права, върховенството на закона и демокрацията.

"Народът казва президентска система", пише в. "Акшам", цитирайки социологическо проучване на агенция А&G. 45 процента от хората се обявяват за превръщането на Турция в президентска република, докато 40 на сто са против, сочи проучването.

Колебаещите се са 15 на сто от анкетираните, но ако техният брой бъде разпределен, то за президентската форма на управление ще бъдат над 50 на сто, пише "Акшам". А подкрепата за ПСР пък се изчислявала на 55 процента.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ла
    Ларсен
    1 0
    22:31, 22 дек 2016
    Турският полицай с герба на Османската империя на кобура си...
Последни новини