От х:

Днес в x:

С диалог може да намерим пари за по-високи пенсии

Патриотичният фронт не поставя ултиматуми

ПФ нито иска да сваля властта, нито поставя ултиматуми. Винаги сме били отворени за диалог. Но за какъв дебат може да се говори, когато нашите партньори от ГЕРБ побързаха да внесат проекта за бюджет, без дори да ни потърсят за консултации. Какви партньори сме, след като не ги интересува нашето мнение?!

А нашата идея е много проста. Не може едно правителство да обяви праг на бедността 299 лв. и в същото време да ни каже, че не може да увеличи пенсиите.

Тоест 2,2 милиона пенсионери да мрат!

И на този фон да гласува 820 млн. лв. за строеж на 2 патрулни кораба, 1 млрд. лв. за саниране и още доста пари за инфраструктурни проекти. И да твърди, че има 3,7 млрд. лв. допълнителни приходи в бюджета. Това е невероятно - да имаш 3 млрд лв. излишъци и да ги харчиш за какво ли не, но не и за пенсии. Нашите разчети сочат, че за минимална пенсия от 300 лв. са необходими не 1,2 млрд. лв., а 840 млн. лв. на годишна база. А на месец - 69 млн. лв. Нека сме коректни - говорим за пенсиите на хората, които имат необходимия трудов и осигурителен стаж. А не за пенсиите по бедност, давани на хората, които цял живот не са работили, а са живели от социалните помощи на държавата. Има голяма разлика!

Знаете ли, че в момента 903 хил. български граждани получават пенсии до 157,47 лв.? Като прибавим и хората с малко по-големи пенсии до 200-250 лв., броят на мизерстващите пенсионери е близо 1,4 млн. Какво излиза? МС казва, че няма пари за пенсиите на тези 1,4 млн. души, а в същото време не прави нищо, за да спре източването на социалната система с т.нар. инвалидни пенсии. Днес в България 980 000 човека са с инвалидни пенсии!

Това не е реално! Защото през 1990 г. при 9 млн. население, при работеща икономика, която предполага злополуки, при 120 000 армия, която допуска инциденти, в България е имало само 150 000 с инвалидни пенсии. А сега с под 7 млн. население - почти 1 млн. инвалиди.

Злоупотребява се с нашето предложение за 300 лв. минимална пенсия. Естествено, че това не може да стане веднага. Идеята е през 2017 г. да се намалят парите за саниране, да се спре проектът за корабите и от други съкращения да се направи първо вдигане на минималната пенсия.

През 2018 г. пари да се намерят, като се орежат излишните административни разходи. Освен това настояваме за промени в Наказателния кодекс, според които, ако се установи, че лекар от ТЕЛК е издал фалшиво удостоверение за инвалидност, да бъде наказван със затвор и отнемане на лекарските права до живот.

 В срок от 6-9 месеца всички ТЕЛК комисии отново да си прегледат пациентите. Това, убеден съм, ще генерира огромен ресурс.

Друг източник на средства е борбата с контрабандата на горива. Днес министърът на финансите твърди в свои доклади, че 1/3 от горивата са контрабанда. А част от вносителите не минават през данъчни складове и реализират огромни печалби. Така загубата само от нелегалния внос на горива според документи на МФ е 1,2 млрд. лв. Е, какво - да оставим на контрабандите да смучат 1,2 млрд. лв. или да дадем на хората, за да не живеят в мизерия?!

Политиката на правителството трябва да цели стимулиране на производството. Без да заработи икономиката, няма какво да говорим за по-високи пенсии. С едно уточнение - икономиката няма да заработи с правителство, което мачка средния и дребния бизнес. Сега се оправдават с нас защо не искат да вземат мандата за съставяне на нов кабинет. Причината е много проста - разчитат, че така държавата ще влезе в период на анархия и след 6 месеца ще се върнат на бял кон.

Може да е политически хитро, но държавнически е безотговорно.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Гр
    гражданин
    0 -1
    10:49, 17 ное 2016
    тоя демагог защо спекулира с данните за инвалидните пенсии, при положение че две трети от тях са добавки от по 25 лв към вече отпуснати пенсии за възраст т.е. на пенсионери, и че истинските инвалидни пенсии са не повече от 200 хиляди
Последни новини