От х:

Днес в x:

Цачева печели вота в чужбина при рекордна активност

Кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева печели вота на българите в чужбина, сочат резултатите от преброяването на ЦИК към 10.30 часа в понеделник при обработени 68.10% от протоколите извън страната.

Председателят а парламента получава 25.37% от гласовете зад граница, което е с близо 10 на сто от резултата на номинирания от БСП ген. Румен Радев, който е с 15.97% подкрепа.

Трети е подкрепеният от ДПС бивш премиер Пламен Орешарски, за когото са гласували 13.08% от сънародниците ни в чужбина, а четвърти и пети са Трайчо Трайков и Красимир Каракачанов, съответно – с 12.78% и 11.23% от гласовете.

Освен разменените позиции на водачите от първия тур на президентският изборио, вотът в чужбина регистрира и рекордна избирателна активност. По данни на координатора на Временните обществени съвети в чужбина Димитър Иванов "2/3 от местата по света разбиват собствените си рекорди, които тези места някога са отбелязвали като активност за гласуването".

"В Цюрих – от 473 вече сме на 548, в Мюнхен беше постигнат 2098, като се надмина рекорда от 2022. Друга такава секция е в Льовен в Белгия – от 103 на 325 – това е тройно увеличение. Без изключение, всички секции в Австралия и Нова Зеландия постигнаха своите собствени рекорди, което е изключително, предвид абсолютната отдалеченост на тези общности от родината",коментира той пред БНР.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини