От х:

Днес в x:

Референдум: 75% са ”за” мажоритарен избор на депутати

За мажоритгарно избиране на депутатите са се обявили близо ¾ от участвалите във вчерашния референдум според първите предварителни данни на ЦИК, цитирани от БТА.

Това се потвърждава от предварителните данни на ЦИК към 05.30 ч днес, обявени на основата на 43,95% обработени в Районните избирателни комисии протоколи

На първия въпрос: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура" 74,32% от гласоподавателите са отговорили с "Да". "Не" са казали 16,54%, а 9,14% не са дали еднозначен отговор, според същите данни.

На втория въпрос: "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите", с "Да" са отговорили 63,88 на сто, с "Не" - 27,04 на сто и без еднозначен отговор са 9,08 на сто.

"Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори" беше третият въпрос в националното допитване, популярно и като "референдума на Слави".

На него с "Да" са отговорили 75,16 на сто, "Не" са казали 15,32   на сто, а 9,52 процента не са отговорили еднозначно.

Снощи Слави Трифонов изрази задоволство от участието в референдума, макар да не беше ясно дали то е достатъчно, за да бъдат отговорите валидни.

За да е валиден референдумът, трябва участие в него да вземат около 51% или в случая 3,551 милиона души - колкото са гласували на предишните парламентарни избори.

Другото условие - което вече е изпълнено, е всеки от въпросите да има над 50% подкрепа (отговор "да") от броя на всички гласували.

Коментари в сайта

Последни новини