От х:

Днес в x:

Панов: Вече и Борисов иска проверка по ”Двете каки”

Председателят на ВКС Лозан Панов обяви, че ще сезира Етичната комисия на Висшия съдебен съвет за образуване на проверка по скандала „Яневагейт”.

Коментарът му идва след интервюто на адвокат Момчил Мондешки пред в.”Труд”, в което признава участието си в разговорите с бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. Според него записите са направени нарочно от Ченалова с диктофон с цел да ги използва, ако се наложи, като твърденията вътре били измислени. 

Много се радвам, че премиерът Бойко Борисов поиска проверка и най-накрая станахме двама и това става една година, след като поисках такава проверка да се направи”, каза днес  Панов, цитиран от bTV. 

Вчера Борисов заяви, че е омерзен, че адвокат Мондешки е мълчал близо година. По думите на премиера трябва да бъде даден урок, че има неща, които могат да се проверят и след това да бъдат коментирани, а не от всяко нещо да се прави сензация. 

Питам се защо никой толкова време не потърси господин Мондешки, а трябваше той да потърси медиите и чрез тях да каже мнението си”, каза още председателят на ВКС. 

Панов подчерта, че ако тази проверка беше направена навремето, сега е нямало да сме в тази ситуация. 

"Аз не знам дали Мондешки твърди истината, но е факт, че трябва да се провери. Има ясни и видими следи и опити да се замита това, което се е случило", подчерта висшият магистрат.

Вчера пък бившият правосъден министър Христо Иванов, който беше замесен в скандала от адвоката, призова прокуратурата да се намеси.

Етичната комисия на ВСС вече прави проверка по "Яневагейт", но я прекрати, защото не откри нарушение на етичните правила от страна на замесените магистрати. Първият мотив е представената от прокуратурата експертиза, според която записите са "манипулирани". Второто е, че показанията на Ченалова за разговорите с Янева, разкриващи търговия с влияние, не са били подкрепени от никой от останалите изслушани. Самият Мондешки обаче така и не беше открит от ВСС. 

Димитър Узунов остана начело на ВСС 

Междувременно беше решено, че Димитър Узунов остава на поста представляващ ВСС. Както и предния път, така и днес, той получи подкрепа от 14 свои колеги. Само 8 застанаха зад исканата оставка, предаде БТА. 

До гласуването се стигна след дискусия от близо два часа и половина. Тя бе провокирана от искане на Калин Калпакчиев, който настоява Узунов да се оттегли от поста. Първата причина е едноличният подбор на членове на ВСС, които да се срещнат с проверяващите европрокурори у нас. А втората е твърденията на Узунов, че Калпакчиев ще получи хонорар от близо 300 000 лева по европроект, което той категорично отрече.

"Разговорът за последствията не намира отговор за поведението на представляващия ВСС. Ние сме изчерпали възможностите си в този състав да отговорим на редица въпроси", каза Соня Найденова след гласуването. 

Тя призова парламентът да даде оценка за действията на Димитър Узунов. Найденова ще се обърне към депутатите, като покани онези нейни колеги, които я подкрепят, да се включат в писмото.

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини