От х:

Днес в x:

Тренд: 3% разлика между Цачева и Радев

Сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев сочат данните от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души, интервюирани лице в лице. Теренът на изследването е между 19 и 26 октомври 2016 г. Проучването е осъществено със собствено финансиране на изследователски център „Тренд“.

Близо 60% от всички запитани декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас, но традиционно реалният процент на гласоподаване остава по-нисък. 44% пък знаят още преди кампанията за кого ще гласуват, докато 19% са взели решение по време на самата кампания. 

Най-важните качества, които трябва да притежава един президент, са: да може да обединява хората (39%), да е честен (38%), да е интелигентен (30%), да е патриот (26%) и да има политически опит (26%). 

Малко над половината са гледали някой от проведените към момента на терена предизборните дебати, а на 14% от всички запитани те са им повлияли. Необходимо е да направим уточнението, че след провеждането на терена на проучването се състояха и други дебати, което неминуемо е дало отражение върху процентът на хората, които са попаднали на подобен телевизионен сблъсък.

Декларативни нагласи за първия тур от президентските избори

С малка преднина, лидер в предпочитанията на българите, е кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева с 27,3% от заявилите, че ще гласуват. След нея с 24% се нарежда подкрепеният от БСП претендент Румен Радев. Следват Красимир Каракачанов (12,1%), Ивайло Калфин (6,7%), Веселин Марешки (6,3%), Трайчо Трайков (5,4%), Пламен Орешарски (3,2%) и Татяна Дончева (2,2%). Опцията „не подкрепям никого“ е с дял от 7,1%. 
Въпросът е зададен с шоу карта, наподобяваща максимално изборната бюлетина.
Два дни след началото на терена ДПС обяви своята подкрепа за Пламен Орешарски, което прави процента за бившия министър-председател подценен. 

Данните са моментна картина на декларативните нагласи на българските граждани в средата на предизборната кампания. Подреждането и съотношението на силите не трябва да се разглежда като прогноза за крайния изборен резултат. 

Поради обвързването на резултатите от президентските избори с евентуални предсрочни парламентарни избори, тествахме и нагласата на хората за нов парламентарен вот. Според 45% „не са необходими предсрочни парламентарни избори след президентските“, а 32% са на обратното мнение.

Декларативни нагласи за националния референдум 

Три четвърти от запитаните (75%) биха гласували с „да“ на въпроса дали подкрепят народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство с два тура. Малко под половината пък биха подкрепили въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите, докато 40% биха гласували с „не“ на този въпрос. Най-висок процент (80%) събира подкрепата за намаляването на годишната държавна субсидия на политическите партии и коалиции. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини