От х:

Днес в x:

Всеки втори е ... синоптик

Науката все още търси причините, поради които някои хора усещат предварително застудяването, приближаването на буря или невидимите промени в магнитното поле.

Като отговор на приближаването на снеговалежите или рязката промяна в температурите при здравия човек се включва система за защита: пренастройва се хормоналният фон, променя се активността на ферментите, съдържанието на тромбоцитите и съсирването на кръвта.

Следствие на всичко това може да бъде незначително влошаване на здравословното състояние. При хората с отслабнал организъм, тези, които не спортуват, и страдащите от сърдечно-съдови и белодробни заболявания, защитната реакция е по-бавна и по-вяла.

Съществуват 3 основни типа реакции към промените във времето:

1. Собствена метеорологична чувствителност
Симптоми: отпадналост, главоболие, сънливост, треска, понижена работоспособност и концентрация на вниманието, занижено настроение.

Какво може да се направи:

Опитайте се да преминете в типа на метеорологично стабилните хора. Наспивайте се добре, доставяйте си удоволствия, плувайте, откажете се от тежката храна (особено през втората половина от деня), гледайте по-малко телевизия (тя е един от водещите стресови фактори).

Можете да приемате и леко успокоително - растителни средства, валериана или малка чашка алкохол.

2. Метеопатия (метеорологична зависимост)

Симптоми: резки скокове в налягането, учестен пулс, повишена температура, безсъние, виене на свят, болки в ставите, треска, почти нулева работоспособност. Като правило това е следствие от хронични заболявания, отслабване на имунната защита поради грип, пушене и злоупотреба с кафе, сериозна травма или стрес.

Какво може да се направи:
Хроничните проблеми трябва да се задържат в стадия на ремисия и затова трябва предварително да сте подготвени за кризисния сезон. Намалете темпото, понижете нивото на стреса, избягвайте прекомерните умствени и физически натоварвания.

3. Метеорологична невроза

Симптоми: същите като при метеорологичната чувствителност, но човекът няма нито едно от изброените заболявания. В подобна ситуация той може да извърши какво ли не (т.е. освен истерията, в която може да изпадне, неговия пулс и налягане са в нормата).

Какво може да се направи: Обърнете се за помощ към невролог или психиатър. Понякога този проблем се решава много бързо.

Средства за профилактика:

от главоболие:
- Студени вани за ръце. Поставете ръцете си за няколко минути в ледена вода, а след това ги разтрийте с кърпа, докато се появи усещането за парене. Върху дланите има много енергийни точки, които се стимулират добре чрез студ и разтриване.

- Нанесете върху лицето си няколко капки етерично масло от мента или лимон. Ако нямате алергия към цитрусовите плодове, можете да използвате и лимонова кора.

- Масаж на ушите, особено на долната им месеста част.

за повишаване на температурата:
- С двата показалеца силно натиснете в тилната част на черепа. Повторете няколко пъти - това повишава концентрацията.

- Силното разтриване с длани и масажът на врата премахват умората и напрежението.

при тревога и раздразнителност:
- Застанете в "поза бебе", т.е. седнете върху коленете си, отпуснете седалищните части върху петите и плътно свийте корема и гърдите към краката. След това поставете челото си върху пода и скръстете ръце върху седалищните си части. Отпуснете шията, раменете, гърба и полежете така няколко минути.

- По време на вечеря изпийте чаша червено вино.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини