От х:

Днес в x:

Джулиан Кинг: Европол не е ФБР в Европа

Полицейскатаслужба на Европейския съюз (Европол), не може да бъде превърната в европейския еквивалент на американското Федералното бюро за разследване (ФБР), това е в противоречие с европейското право. Това обяви й по време на изслушване в комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи за поста европейски комисар по въпросите на отбранителен съюз Джулиан Кинг.

"Европол следва да извършва аналитична работа въз основа на искания от страните. Той не може да стане европейско ФБР. Това е в противоречие с разпоредбите на основните документи на ЕС", - каза Джулиан Кинг.

ФБР изпълнява голям брой задачи в областта на борбата с разузнаване и разследване, приоритет за националната сигурност на страната, по-специално в борбата срещу тероризма. В агенцията на САЩ има широки правомощия, щатът на Бюрото е от над 36 000 души.

Европол - е наднационална агенция, която координира работата на правоохранителните органи на страните от ЕС за борба с организираната престъпност, трафика на наркотици, финансови престъпления и тероризъм. Неговата основна функция е да осигури обмен на информация между националните правоприлагащи органи на общността на нациите. Седалището на Европол е в Хага, в него работят около 650 души.

След терористичните атаки в Париж на 13 ноември 2015 г. и в Брюксел на 22 март 2016 г. за ЕС е бил призовава за създаването на единен антитерористичната служба на обществото, подобно на ФБР. Въпреки това, съществуващите основни договори на ЕС, въпроси, свързани с вътрешната сигурност на страните, членки на Асоциацията на интеграция, включително в борбата срещу тероризма, са от изключителната компетентност на органите на държавите-членки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини